Gaya HidupPercutian

Apabila “Backpacking” Bertukar Menjadi “Begpacking”

Trend pelancong asing meminta sedekah di jalanan semakin meningkat terutama di ibu kota Kuala Lumpur. Ia telah menjadi trend untuk orang Barat melakukan “begpacking” di negara-negara Asia Tenggara.

“Begpacking”, satu tindakan memohon penduduk tempatan untuk membiayai percutian mereka, telah menjadi lebih melampau dan terdesak kerana mereka sanggup melakukan aksi “terlampau”.

Dalam cerita terbaru, netizen meluahkan rasa marah atas video persembahan jalanan yang menyaksikan seorang lelaki mengayunkan bayi dengan kuat sementara tiga orang lain memainkan muzik latar.

Dimuat naik oleh pengguna Facebook Zayl Chia Abdulla pada 2 Februari, dia menulis: “Saya melalui kawasan ini di Bukit Bintang dan saya melihat tindakan tidak bertanggungjawab ini yang secara jelasnya boleh menyebabkan kecederaan kepada bayi yang lemah itu. Kenapa pihak berkuasa membenarkan tindakan sedemikian untuk dipamerkan kepada orang ramai? Penghibur jalan ini perlu ditangkap! Tolong buat sesuatu. “

Bayi terbabit yang hanya memakai lampin ketika itu, nampaknya tidak menangis. Salah seorang wanita dari kumpulan itu kemudian berdiri dan mula merakam ekspresi bayi menggunakan peranti mudah alihnya.

Satu tanda dapat dilihat diletakkan di hadapan mereka dengan nota: “Kami melakukan perjalanan di seluruh dunia. Muzik, seni, derma. “

Walaupun orang ramai tidak bersetuju dan bertindak balas secara negatif terhadap persembahan itu, tiada siapa yang berani campur tangan. Seorang lelaki yang menyaksikan perbuatan itu boleh didengar mengkritik perbuatan dalam video itu; “Bodohlah, mana boleh ini macam?” katanya berulang kali.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Seri Mazlan Lazim mengesahkan bahawa pasangan itu telah ditangkap. Suami, 28, dan isteri 27, kedua-dua dari Rusia, ditangkap bersama anak perempuan mereka yang berusia empat bulan di Jalan Raja Abdullah semalam (4 Feb) kira-kira pukul 3 petang.

Perbincangan mengenai “begpacker” pertama kali berlaku pada tahun 2017 apabila laporan dan foto-foto kebanyakan pelancong asing meminta sedekah di jalanan dengan papan tanda yang meminta penduduk tempatan menderma dan membiayai perjalanan mereka, mula tular di media sosial. Terdapat juga mereka yang menjual “barangan unik” serta poskad mereka.

Golongan “begpacker” ini boleh dilihat di tengah-tengah bandar raya dan di kawasan pelancongan biasa, termasuk Jalan Bukit Bintang dan berhampiran dengan KLCC.

Sesetengah orang Barat ini juga dilihat meminta wang di sepanjang Laluan Pejalan Kaki KL yang menghubungkan KLCC ke Pavilion di Jalan Bukit Bintang, dengan pelbagai sambungan sepanjang perjalanan ke hotel dan bangunan pejabat.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close