Hiburan

Siti Nurhaliza Dan 5 Lagi Konsert Artis Tempatan Tahun Ini

Tahun 2019 dijangka menjadi tahun yang meriah dalam industri muzik tempatan apabila beberapa artis senior mengumumkan penganjuran konsert mereka. Berikut adalah beberapa penyanyi yang bakal melangsungkan konsert sepanjang tahun ini.

Dato Seri Siti Nurhaliza On Tour

Related imageSelepas berehat selama lebih setahun untuk mengalu-alukan anak sulungnya, Siti Nurhaliza kembali semula dan ia akan menjadi “comeback” yang major. Penyanyi nombor satu negara itu akan mengadakan konsert besar yang dianggarkan bernilai RM10 juta merangkumi empat negara – Indonesia (21 Feb), Singapura (2 Mac), Malaysia (16 Mac) dan Britain (22 Apr).

Untuk konsert ini, pemuzik antarabangsa akan diterbangkan termasuk jurulatih vokal dari Amerika. Terdapat juga penyanyi dari Indonesia, Tulus yang akan membuka tiga daripada empat pertunjukan, selain menyertai Siti untuk beberapa lagu duet.

Untuk acara persembahan di Britain, Siti kembali ke Royal Albert Hall yang berprestij di London, di mana beliau pertama kali mengadakan konsert sekitar 14 tahun lalu.

Tiket konsert Malaysia yang diadakan di Axiata Arena, Bukit Jalil berharga RM1,295 (termasuk meet & greet), RM495, RM355, RM255, RM155 dan RM105, boleh didapati di myticket.asia.

Ella Unplugged

Image result for ella unpluggedBersedialah untuk terpukau dengan ratu rock tempatan Ella di Istana Budaya pada 29, 30 dan 31 Mac ini. Ella akhirnya mengeluarkan bahan baru pada 2017, melepaskan album pertamanya dalam 10 tahun berjudul Peace.Love.Rindu.

Ella Unplugged, konsert selama 90 minit ini akan berbeza berbanding pertunjukan yang biasa dilakukan oleh beliau sejak 32 tahun terlibat dalam arena muzik.

Penyanyi Standing In The Eyes yang berusia 52 tahun itu, buat kali pertama, akan mendedangkan 20 hits terbaik dengan sentuhan akustik dan apa yang menarik ialah konsert tiga malam itu akan menyaksikan Ella menyediakan segmen yang didedikasikan untuk lagu-lagu irama Malaysia.

Tiket berharga RM159, RM169, RM189, RM289, RM389 dan RM489, boleh didapati di proticket.com.my

This Is Misha Omar

Image result for this is misha omar 2019Penyanyi Misha Omar akhirnya mendapat peluang untuk mengadakan konsert solo pertamanya selepas 17 tahun dalam industri. Misha Omar memperlahankan kerjaya seninya selepas melancarkan album ketiga pada tahun 2008 dan mendapat sambutan hangat pada 2016 apabila kembali menerusi lagu duet bersama Hafiz, Terimaku Seadanya.

Misha membuktikan beliau masih berbisa apabila lagu tersebut mendapat tempat kedua di Anugerah Juara Lagu. Lagu terbaru penyanyi 37 tahun itu, Sampai Bila, adalah salah satu daripada 12 lagu yang bertanding untuk AJL dalam edisi tahun ini.

Misha pastinya akan mendendangkan lagu hit ini dalam konsertnya bersama-sama lagu kegemaran ramai seperti Bunga-Bunga Cinta, Pulangkan dan Dedebu Cinta. Konsert solo satu malam, This Is Misha akan berlangsung di Dewan Filharmonik Petronas pada 5 Ogos. Untuk maklumat lanjut, layari mpo.com.my.

Dayang Dua Dekad

Related imageMenandakan 20 tahun dalam industri muzik, Dayang Nurfaizah bakal menghadiahkan peminat-peminatnya dengan konsert solo di Istana Budaya pada 21 Julai ini.

Penyanyi yang bakal menyambut harijadi yang ke-38 sehari sebelum konsert, memandangnya sebagai hadiah ulang tahun terbaik yang pernah beliau terima. Konsert satu malam, Dayang Dua Dekad, dihasilkan oleh Projek Shiraz.

Dayang juga berkata bahawa ia sentiasa menjadi amalan dalam konsertnya sebelum ini untuk berkongsi pentas dengan rakan artis tetapi kali ini, Dayang mahu ianya ekslusif untuknya sahaja.

The Last Altimet Show

Image result for the last altimet showAltimet akan mengambil alih panggung di PWTC pada 16 Februari untuk konsert terakhir sebelum bersara daripada industri muzik. Menerusi The Last Altimet Show, rapper berusia 40 tahun yang memulakan kerjaya sebagai sebahagian daripada kumpulan hip hop Teh Tarik Crew pada awal 2000-an, akan menyanyikan lagu-lagunya dari awal dan mengimbau semula beberapa hits terbesarnya.

Terdapat juga persembahan tetamu oleh Aizat Amdan, DJ Fuzz, Zizi Kirana, Awi Rafael dan Aman Ra. Tiket yang berharga RM79 (presale) dan RM109 boleh didapati di altimet.com.my/concert.

Soul Sisters

Image result for konsert soul sistersSelain Misha, penyanyi yang berpengalaman lain yang telah jauh dari perhatian selama bertahun-tahun telah beransur-ansur membuat kemunculan semula mereka baru-baru ini.

Siti Sarah yang membuat gelombang pada awal tahun 2000 dengan hits seperti Kesetiaan dan Sandarkan Pada Kenangan, duet dengan Jamal Abdillah – bangkit popular semula apabila menduduki tempat kedua dalam edisi 2016 Gegarvaganza, sebuah siri nyanyian realiti untuk penyanyi yang berpengalaman.

Noryn Aziz yang memulakan kerjayanya sebagai sebahagian daripada penyanyi Sister-Sister pada pertengahan tahun 1990-an, juga menghidupkan kerjayanya menerusi Gegarvaganza tahun lalu, di mana beliau muncul juara.

Siti Sarah, Noryn dan Misha akan berkongsi pentas untuk pertunjukan dua malam pada 5 dan 6 April. Konsert Soul Sisters akan melihat tiga penyanyi yang membawa pengalaman muzik dan suara mereka pada satu peringkat di Istana Budaya. Tiket yang berharga RM167, RM272, RM377, RM587 dan RM797, boleh didapati melalui airasiaredtix.com/soulsisters.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button