Bisnes & Ekonomi

Kerajaan Bentuk Sebuah Badan Khas Pantau Ekonomi

Kerajaan akan membentuk sebuah badan berpusat bertujuan untuk membuat keputusan mengenai isu-isu yang melibatkan ekonomi, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad memaklumkan pada hari Jumaat (1 Feb).

Beliau berkata badan itu akan mempunyai fungsi yang sama seperti Majlis Tindakan Ekonomi Negara, yang ditubuhkan pada 7 Jan 1998, bagi tujuan mengenal pasti masalah ekonomi asas dan dasar yang sesuai untuk bertindak balas terhadapnya.

“Badan itu akan menentukan masalah dan keputusan akan dibuat sebelum tindakan dapat diambil dengan cepat.

“Pada masa ini, ia tidak teratur kerana tidak ada satu badan yang dapat menentukan mengenai pelaburan antara sesebuah kementerian,” kata Perdana Menteri pada sidang akhbar di Yayasan Kepemimpinan Perdana.

Beliau berkata kerajaan bersetuju untuk menubuhkan badan untuk melihat cabaran dan membuat keputusan mengenai ekonomi negara.

“Ia serupa dengan MTEM, tetapi namanya berbeza,” katanya.

Dr Mahathir menambah bahawa ada yang mengadu bahawa mereka ke kementerian yang berkaitan tetapi tindakan tidak jelas dilihat oleh rakyat.

“Selain dari rancangan kerajaan, kami mendapati rakyat tidak tahu apakah pencapaian kerajaan.

“Ini kerana kami tidak mempunyai penjelasan yang terang dan koheren, sebab itulah kami akan menubuhkan sebuah badan untuk menentang dakwaan terhadap Pakatan Harapan,” katanya.

Badan itu akan menunjukkan apa yang telah dilakukan, apa yang dilaksanakan dan apa tindakan yang akan diambil pada masa depan sejak PH mengambil alih kerajaan.

“Sebenarnya, walaupun ramai yang percaya campuran PH ini tidak mungkin berjaya, hakikatnya sejak kita mengambil alih, kita boleh bekerjasama dan melaksanakan dasar kerajaan dalam bidang ekonomi, politik, sosial dan bidang lain.

“Walaupun tidak nampak, banyak kejayaan yang sudah dicapai dan kita akan senaraikan kejayaan ini tidak lama lagi,” katanya.

Mengenai dakwaan bahawa ringgit semakin lemah terutamanya terhadap baht Thai di bawah kerajaan PH, Dr Mahathir berkata mata wang tempatan telah mengukuh berbanding mata wang itu pada RM4.10.

“Bukan ringgit yang lemah. Ini kerana dolar AS telah mengukuh menyebabkan ringgit jatuh.

“Kita perlu melihat faktor lain juga untuk membuat kesimpulan yang tepat tentang prestasi ekonomi negara (termasuk nilai ringgit),” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker