MalaysiaPolitik

Reformasi Pembiayaan Politik Satu Keperluan Mustahak

Undang-undang baru mengenai pembiayaan politik adalah keutamaan dalam 115 inisiatif di bawah Pelan Anti Rasuah Kebangsaan (NACP) 2019-2023 yang baru dilancarkan.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengakui bahawa memperkenalkan undang-undang baru mengenai pembiayaan politik akan mencabar, tetapi berkata ia perlu dilakukan untuk memerangi rasuah.

“Pembiayaan politik adalah masalah besar kerana parti politik memerlukan dana. Tanpa pembiayaan, mereka tidak dapat berfungsi.

“Kos dalam politik sangat tinggi sekarang dan semakin tinggi sepanjang masa.

“Ia amat sukar, tetapi kami akan mencari jalan,” kata Dr Mahathir pada sidang media selepas pelancaran NACP.

Rancangan tersebut menyatakan bahawa akta baru untuk mengawal pendanaan politik, yang akan meletakkan perbuatan melobi sebagai satu kesalahan, akan dibuat dalam masa dua tahun.

Jabatan Perdana Menteri akan menjadi agensi utama bagi inisiatif ini.

Ketua Pengarah Urus Tadbir, Integriti dan Pusat Pencegahan Rasuah Tan Sri Abu Kassim Mohamed berkata pusat itu berada di peringkat akhir perbincangan sebelum Rang Undang-undang itu boleh digubal.

“Kami masih berada di tahap perbincangan dengan semua parti politik, yang saya harap ini adalah pusingan terakhir.

“Kami akan mempertimbangkan semua kebimbangan yang dinyatakan oleh semua pihak. Saya percaya kita akan mengadakan beberapa mesyuarat sebelum kita dapat membawanya ke Kabinet, “kata Abu Kassim.

Di bawah undang-undang pembiayaan politik, semua pihak akan dipaksa untuk mendedahkan semua sumber pendanaan mereka, termasuk derma, atau mereka akan dikenakan hukuman.

“Ini adalah untuk menjamin ketelusan dalam politik,” kata Abu Kassim, sambil menambah bahawa semua parti politik terlibat positif mengenai undang-undang yang dicadangkan, yang juga akan melarang sumbangan asing.

“Ya, larangan sumbangan asing turut dibincangkan dan kami menyampaikan pendapat kami kepada kerajaan,” kata Abu Kassim.

Mengenai ahli politik yang berkhidmat di syarikat berkaitan kerajaan, beliau berkata hanya ahli politik yang mempunyai kelayakan harus dilantik.

“Kalau orang-orang ini mempunyai kepercayaan atau kepakaran yang tidak dapat kita tolak tetapi secara kebetulan mereka juga ahli politik, mereka boleh dilantik.

“Tetapi kami menyedari bahawa terdapat konflik kepentingan, jadi kita perhatikan perkara ini dan akan cuba mengurangkannya,” kata Abu Kassim.

Mengenai perkara lain, beliau berkata Suruhanjaya Aduan dan Salah laku Polis Bebas berada di peringkat akhir penggubalannya.

“Kami kini mendapat input terakhir daripada Jabatan Peguam Negara mengenai perkara tertentu. Sekiranya semuanya positif, kami akan meneruskannya ke AGC supaya Rang Undang-Undang boleh digubal,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button