Isu SemasaTempatan

Sekat Atlet Israel, Jalur Gemilang Berkibar di Palestin

Beberapa stadium di Palestin mempamerkan Jalur Gemilang pada hujung minggu lalu sebagai tanda penghargaan terhadap langkah Malaysia yang melarang penyertaan Israel dalam acara paralimpik dunia di Sarawak.

Stadium yang mengibarkankan bendera Malaysia atau memaparkan sepanduk sokongan untuk pendirian Malaysia termasuk Stadium Palestin dan Stadium Yarmouk, salah satu stadium tertua di Kota Gaza, selepas kerajaan Malaysia mengharamkan atlet Israel dari kelayakan renang Paralimpik yang akan datang.

Free Malaysia Today melaporkan bahawa bendera itu dikibarkan oleh peminat bola sepak Palestin sebagai tanda penghargaan dan untuk meraikan pendirian Malaysia terhadap Israel.

Image result for jalur gemilang gaza

Gambar sepanduk di stadium juga tertulis: “Terima kasih Malaysia kerana menentang normalisasi (hubungan) dengan ‘Israel’.”

“Pemasangan bendera dan sepanduk di padang bola sepak merupakan tanda sokongan untuk Malaysia, untuk menunjukkan betapa gembira rakyat Palestin,” kata Pengerusi Kebudayaan Palestin Malaysia, Muslim Imran kepada portal berita itu.

“Pendirian Malaysia diterima dengan baik oleh Palestin, terutama di Gaza,” katanya.

Beliau menambah bahawa rakyat Palestin juga bertindak balas dengan hashtag #SupportMalaysia di media sosial.

Malaysia tidak mengekalkan hubungan diplomatik dengan Israel, dan atlet Israel telah dihalang daripada kejohanan World Para Swimming yang akan diadakan di Sarawak pada bulan Julai.

Perenang dari 70 negara dijangka bersaing dalam Kejohanan Renang Dunia Para, sebuah tonggak penting sebelum Paralimpik Tokyo tahun depan.

Pada hari Sabtu (19 Jan), Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Malaysia mempunyai hak untuk mengekalkan sempadannya tertutup kepada orang tertentu, terutama dari negara yang dirasakan telah melakukan banyak perkara yang salah.

Beliau menegaskan bahawa Israel tidak seharusnya datang ke Malaysia kerana negara mereka tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan Malaysia.

Pada hari Khamis (17 Jan), dilaporkan jurucakap Kementerian Luar Israel, Emmanuel Nahshon menggesa Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa, yang menganjurkan persaingan, untuk menukar tempat jika ia tidak dapat memujuk Malaysia untuk menarik balik larangan itu.

Show More

Related Articles

Back to top button