Gaya HidupKesihatan

Bolehkah Cukai Gula Menghalang Obesiti?

Terdapat kira-kira tiga juta rakyat Malaysia yang mengalami obesiti. Terdapat juga kira-kira lima juta individu yang menderita penyakit diabetes.

Malaysia menduduki tempat keenam di Asia Pasifik untuk kegemukan dan menduduki senarai di Asia Tenggara untuk obesiti dan diabetes.

Untuk menangani isu ini, kerajaan akan mengenakan cukai gula dari April untuk mengurangkan penggunaan gula.

Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) menyokong langkah itu. Namun, cukai sahaja tidak akan mengubah tingkah laku makan. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mempromosikan cukai minuman beralkohol kerana penggunaan gula yang banyak menyumbang kepada obesiti, diabetes dan kerosakan gigi.

Minuman manis adalah sumber utama gula dalam diet, dan penggunaannya meningkat di kebanyakan negara, terutamanya di kalangan kanak-kanak dan remaja.

Menurut WHO, cukai minuman bergula mengurangkan penggunaan gula dan mencegah obesiti.

Tambahan pula terdapat penjimatan kos penjagaan kesihatan terhadap penyakit yang berkaitan dengan penggunaan gula yang tinggi, termasuk tekanan darah tinggi.

Selain daripada mengurangkan penggunaan gula, satu lagi kesan positif ialah pengeluar makanan akan mengurangkan penggunaan gula dalam makanan dan minuman mereka, dan berusaha untuk menyediakan pilihan makanan yang lebih sihat kepada pengguna.

Di United Kingdom, sebagai contoh, di mana pengumuman cukai gula diumumkan pada tahun 2016 dan dilaksanakan pada 6 April tahun lepas, sesetengah pengeluar makanan menukar resipi masakan untuk mengurangkan penggunaan gula.

Selain daripada cukai, ekologi pengguna perlu diubah. Perlu ada peraturan yang lebih ketat untuk mengurangkan pemasaran produk yang tidak sihat, terutamanya kepada kanak-kanak.

Pemasaran makanan tidak sihat harus diharamkan pada saluran kanak-kanak dan waktu pengiklanan dalam saluran biasa terhad hingga larut malam. Di sekolah, pejabat kerajaan, hospital, pemasaran dan penjualan minuman bergas perlu dihapuskan.

Selain itu, pelabelan pada makanan yang dibungkus juga perlu dipermudahkan. Kerajaan harus mengenakan pelabelan secara ringkas agar ibu bapa dapat mengenalpasti makanan yang mengandungi gula, garam atau natrium yang berlebihan.

Akhir sekali, perlu ada kempen untuk menyerlahkan risiko makanan yang tidak sihat dan manfaat tingkah laku makan yang sihat.

Pendidikan pengguna harus disasarkan di sekolah, tempat kerja, belia dan wanita dan kelompok masyarakat untuk mempromosikan tabiat pemakanan yang sihat dan gaya hidup yang sihat.

Jelas sekali, selain daripada percukaian, pendekatan menyeluruh perlu dilakukan untuk menggalakkan kehidupan yang sihat. Fomca berharap bahawa cukai yang dikutip dari cukai gula disalurkan kepada kempen hidup sihat.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker