MalaysiaPolitik

Sudah Keluar Mahu Masuk Balik

Enam ahli parlimen yang keluar dari Umno pada bulan Disember lalu tetapi kini dikatakan berminat untuk kembali, akan menerima tentangan yang kuat. Mereka keluar dari Umno secara mengejut dan cepat tetapi jalan untuk mereka kembali penuh dengan halangan.

Sementara timbalan presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan berkata bahawa pintu Umno sentiasa terbuka kepada semua yang mahu menyertai, Ketua Pemuda Datuk Asyraf Wajdi mengeluarkan peringatan bahawa Umno mesti mengambil kira pandangan ahli yang menentang kemasukan semula enam MP terbabit.

Enam anggota Parlimen itu ialah Datuk Seri Hamzah Zainudin (Larut); Datuk Rosol Wahid (Hulu Terengganu); Datuk Abdul Latiff Ahmad (Mersing); Datuk Shabudin Yahaya (Tasik Gelugor); Datuk Mohamad Fasiah Mohd Fakeh (Sabak Bernam) dan Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz (Tanah Merah).

Dilaporkan bahawa mereka telah mengadakan perbincangan dengan Mohamad dan Pengerusi Majlis Penasihat Parti, Tengku Razaleigh Hamzah.

Mohamad berkata beliau secara peribadi tidak menerima sebarang permohonan rasmi daripada enam anggota Parlimen itu untuk menyertai semula parti berkenaan.

“Kami terbuka untuk menerima sesiapa yang mahu menjadi ahli berdasarkan peruntukan dalam perlembagaan parti,” kata Mohamad, yang kini menjalankan tugas presiden.

Enam anggota berhenti daripada Umno pada 14 Disember lalu, yang terbaru-baru dalam beberapa siri peletakan jawatan anggota Parlimen Umno sejak pilihan raya umum 9 Mei.

Setakat ini, 17 Ahli Parlimen telah meninggalkan Umno, meninggalkan parti Pembangkang dengan 37 Ahli Parlimen di Dewan Rakyat 222 kerusi.

Keputuan mereka telah dikritik oleh ramai pemimpin dan ahli Umno. Dua daripada 17 Ahli Parlimen Umno yang berhenti juga telah disabitkan dengan tindakan undang-undang.

Mereka adalah Ahli Parlimen Masjid Tanah Datuk Mas Ermieyati Samsudin dan Anggota Parlimen Bagan Serai, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali.

The Star pada 16 Disember melaporkan bahawa enam orang yang meletak jawatan itu adalah kerana perselisihan antara dua kumpulan dalam parti itu di mana satu kumpulan yang menyokong Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri dan satu lagi yang mahu melihat Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai PM.

Hamzah, bekas Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Kepenggunaan dan Koperasi, dikatakan sebagai pemimpin kumpulan pro-Mahathir manakala kumpulan pro-Anwar diketuai oleh presiden parti Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Salah satu daripada enam orang yang keluar dari parti itu, Hamzah, bertindak sebagai jurucakap dan menggesa peletakan jawatan Ahmad Zahid, mengatakan presiden itu gagal menetapkan hala tuju parti.

Empat hari kemudian, Ahmad Zahid mengumumkan keputusannya untuk bercuti. Jawatankuasa pengurusan parti kemudian memutuskan bahawa Mohamad akan menjalankan tugas presiden parti.

Mengulas tentang kemungkinan enam orang yang menyertai semula Umno, Asyraf berkata permohonan itu pada akhirnya harus diendorskan dan diterima oleh majlis tertinggi.

“Bagaimanapun, kita juga perlu mengambil kira sentimen dan pandangan pihak akar umbi. Kita tidak boleh membuat keputusan tanpa merujuk kepada perlembagaan parti dan kita juga perlu mengambil kira sentimen semua anggota,” katanya.

Anggota majlis tertinggi Umno Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman berkata berita mengenai enam orang yang ingin menyertai semula Umno harus dianggap sebagai spekulasi buat masa ini.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close