MalaysiaPolitik

“Malu Apa Bossku” Beri Impak Besar Kepada BN?

Beberapa hari lalu, imej mantan perdana menteri Datuk Seri Najib Razak yang menunggang motosikal, disertai dengan ungkapan “Malu apa bossku” telah menjadi tular di media sosial.

Najib juga telah memuat naik gambarnya yang menunggang motosikal Yamaha Y150 dengan plat pendaftaran 8055KU (BOSSKU) di akaun media sosialnya, yang sejak itu mendapat perhatian dalam kalangan belia, terutamanya ‘geng kapcai’.

Semuanya bermula dengan video klip 7 saat, di mana rakaman video seorang pemuda telah didengar menyebut “bosku” berhampiran Najib yang kemudiannya menjawab “malu apa bossku”. Sejak itu, tagline “Malu apa bossku” telah berkembang di media sosial.

Menurut NST, istilah “bossku” yang dikatakan berasal dari Sabah, telah digunakan oleh para belia dalam perbualan harian. Demam “Malu apa bossku” seolah-olah melanda kawasan pilihan raya negeri Jelai menjelang pilihan raya kecil Cameron Highlands.

Image result for malu apa bossku

Pemuda dari penempatan Felda di sini membincangkan perbualan mereka dengan frasa “bosku”, manakala orang tua juga menggunakannya secara bebas semasa perbincangan kedai kopi, dengan ramai yang mendakwa bahawa Najib bertanggungjawab di sebalik fenomena “bosku” di bandar.

Keseronokan terungkap pada wajah peneroka Felda di Felda Sungai Koyan di sini apabila memberitahu bahawa Najib akan membuat jelajah di Jelai pada hari Jumaat dan Sabtu sebagai sebahagian lawatannya ke Cameron Highlands menjelang pilihan raya kecil itu.

Tuduhan rasuah yang berterusan oleh Najib nampaknya tidak begitu membimbangkan penduduk tempatan, dengan banyak mengatakan bahawa bekas perdana menteri itu “tulus” dalam membantu peneroka Felda ketika beliau memimpin kerajaan, dan telah memperkenalkan pelbagai bentuk bantuan untuk mereka, walaupun sesetengah daripadanya tidak menjadi kenyataan.

Penduduk Felda Sungai Koyan 2, Sulaiman Daud, 60, berkata mereka sentiasa bersangka baik terhadap bekas perdana menteri itu untuk apa yang telah dilakukannya dalam meningkatkan masyarakat Felda.

“Tiada siapa yang sempurna. Kita tidak boleh menghakimi dia sebagai orang yang buruk …. ayahnya (Tun Abdul Razak Hussein) memperkenalkan Felda dan anaknya hanya melakukan yang terbaik untuk memperbaiki skim, dan sebenarnya telah membawa banyak perubahan,” katanya.

Rakannya Rosman Razak, 60, berkata para peneroka begitu bersemangat untuk bertemu dengan Najib dan mendengar pandangannya mengenai kerajaan semasa.

“Walaupun dituduh di mahkamah, Najib masih aktif di seluruh negara untuk bertemu dengan rakyat dan bercakap mengenai pelbagai perkara. Majoriti peneroka Felda terhutang budi kepadanya,” katanya.

Meskipun dipandang baik oleh sekumpulan komuniti Felda, para penganalisis percaya bahawa kehadiran Najib tidak akan memberi impak besar dalam pilihan raya kecil itu.

Prof Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood, penganalisis politik dan pensyarah undang-undang dari Universiti Islam Antarabangsa, berkata kehadiran Najib di Cameron Highlands hanya akan memberi impak minimum dalam mengayunkan undi ke arah Barisan Nasional (BN).

Beliau berkata Najib hadir semasa pilihan raya kecil Sungai Kandis di Selangor, tetapi ia tidak membantu kempen keseluruhan BN, yang akhirnya berakhir dengan kekalahan.

“Pengundi Orang Asli dan India mungkin berpihak kepadanya sementara pengundi Melayu sangat cepat memaafkannya. Penduduk Felda bagaimanapun, mungkin mempunyai masalah dengan Felda Global Ventures sementara veteran tentera mungkin tidak berpuas hati dengan layanan yang mereka terima di bawah kerajaan terdahulu tetapi mereka cukup bersungguh-sungguh untuk memaafkan apa yang telah dilakukan pada masa lalu.

“Sangat sukar untuk membaca minda para pengundi dan kehadiran Najib mempunyai sedikit kesan terhadap trend pengundian di Cameron Highlands,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button