Bisnes & Ekonomi

2019: Tahun Yang Mencabar Untuk Ekonomi Malaysia

2019 akan menjadi tahun yang mencabar bagi ekonomi Malaysia. Ini disebabkan oleh perang perdagangan yang sedang berjalan antara AS-China, pergolakan geopolitik di Timur Tengah, pengetatan kewangan global dan perubahan harga minyak.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata ekonomi Malaysia terutamanya pasaran saham tidak akan terhindar dari faktor luaran yang berlaku di luar negara.

Walau bagaimanapun, beliau menyatakan keyakinan bahawa ekonomi negara akan terus berada pada landasan pertumbuhan yang mantap yang disokong oleh permintaan domestik dan luaran.

“Di sebalik tahun yang bergolak, pasaran saham kita kekal berdaya tahan berbanding negara-negara Asia lain seperti Singapura, Thailand, Hong Kong, dan China.

“Di tengah aliran keluar modal yang besar di kalangan pasaran baru muncul dan negara-negara ASEAN pada tahun ini, indeks penanda aras FBM KLCI mencatatkan penurunan tahunan (YTD) 5.8 peratus pada akhir November, berbanding pasaran Asia lain yang mengalami penurunan dari 9.1 peratus kepada 22.7 peratus,” katanya.

Beliau berkata Malaysia merupakan pasaran saham terbaik kedua di rantau Asia Pasifik.

Lim berkata di belakang persekitaran yang mencabar bagi pasaran ekuiti global, menghadapi masalah luar seperti perang perdagangan AS-China, pergolakan geopolitik di Timur Tengah, pengetatan kewangan global dan perubahan harga minyak, aktiviti dagangan dalam pasaran saham tempatan kekal teguh dengan purata perdagangan nilai harian hampir RM2.5 bilion pada akhir November 2018.

“Ini masih merupakan peningkatan dari RM2.3 bilion pada tahun lepas, yang menunjukkan minat umum masih utuh apabila para pelabur mengambil peluang dalam volatiliti pasaran,” katanya.

Lim berkata jika terdapat resolusi untuk perang perdagangan AS-China, terdapat kemungkinan besar pasaran saham akan meningkat kerana ia sepenuhnya ditentukan oleh faktor luaran.

Beliau berkata kerajaan telah memperkenalkan pelbagai dasar dan langkah untuk memperkasakan pasaran modal.

“Contohnya, pengecualian untuk duti setem untuk berdagang dalam Dana Berdagang Pertukaran, SWs (Waran Berstruktur), stok syarikat pertengahan dan kecil telah diperkenalkan untuk menggalakkan penyertaan pelabur yang lebih besar dalam segmen pasaran ini,” katanya.

Dalam keadaan ekonomi yang membimbangkan, Lim berkata adalah penting bagi rakyat Malaysia untuk meningkatkan kefahaman kewangan mereka dan meningkatkan usaha mereka untuk mempelajari cara pintar menguruskan kewangan, terutamanya melabur secara terkawal dan bukannya menjadi mangsa kepada skim cepat kaya atau syarikat penipuan pelaburan.

“Kesedaran pengurusan kewangan di kalangan rakyat Malaysia masih kurang di mana orang ramai umumnya tidak dimaklumkan tentang kepentingannya dan kesannya terhadap masa depan dan gaya hidup seseorang,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker