MalaysiaPolitik

Sengketa Azmin-Rafizi Boleh Jejaskan PKR

Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Naib Presiden Rafizi Ramli perlu melaksanakan tanggungjawab mereka dengan baik untuk mengekalkan keharmonian dalam parti.

Naib Presiden PKR, Zuraida Kamaruddin berkata, walaupun keharmonian dalam PKR berada di tangan presiden parti Datuk Seri Anwar Ibrahim, Azmin dan Rafizi sepatutnya menyedari peranan mereka dan tidak menyebabkan sebarang gangguan.

Ditanya apakah beliau bersetuju dengan tuntutan oleh penganalisis politik bahawa seseorang perlu berundur dari jawatan tertinggi untuk memastikan keharmonian berterusan dalam parti itu, Zuraida berkata: “Keharmonian parti itu berada di tangan presiden parti. Jika presiden merasakan bahawa apa yang dilakukan dapat memastikan keharmonian, kita tidak dapat berbuat apa-apa. “

Azmin baru-baru ini membantah barisan kepimpinan PKR selepas Rafizi, yang kalah kepada beliau dalam pemilihan timbalan presiden parti, dinamakan oleh Anwar sebagai naib presiden.

Menteri Hal Ehwal Ekonomi menggesa Anwar untuk mengkaji semula pelantikan dalaman itu dan mendakwa ia boleh memburukkan lagi perbalahan parti.

Bagaimanapun, permintaan itu kemudiannya ditolak. Anwar mempertahankan pelantikan yang mengatakan ia mencerminkan keterangkuman dalam PKR.

Berkenaan soalan jika “dua kapten di dalam sebuah kapal” boleh merosakkan kapal itu, Zuraida berkata pemenang dan siapa yang kalah dalam pilihan raya parti baru-baru ini sepatutnya tahu kedudukan mereka dengan baik.

“Kedua-duanya (Azmin dan Rafizi) perlu memahami peranan mereka dan melaksanakannya dengan baik,” katanya.

Zuraida yang juga Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan mengatakan bahawa dakwaan Azmin sedang mengetuai pergerakan untuk meninggalkan parti itu hanya khabar angin.

Mengulas mengenai khabar angin bahawa anggota PKR telah didakwa bertemu untuk membincangkan calon untuk jawatan Perdana Menteri, Zuraida berkata beliau tidak pasti mengenai perbincangan itu dan meminta polemik mengenai isu itu dihentikan.

“Kita perlu bergerak ke depan, laksanakan tugas dan lihat apa yang berlaku dalam masa dua tahun,” katanya.

Mengulas penulisan sebuah blog yang mendakwa bahawa Pendaftar Pertubuhan (ROS) telah ditetapkan untuk menggantung PRK kerana kejadian menipu dalam pemilihan parti baru-baru ini, Zuraida berkata mereka masih belum menerima apa-apa notis daripada ROS.

“Saya tidak membaca artikel itu tetapi apa sahaja laporan itu mesti dibuat mengikut prosedur dan melalui saluran yang betul,” katanya sambil menambah bahawa sebarang isu berkaitan penggantungan akan dijawab oleh Setiausaha Agung PKR, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close