AntarabangsaBudayaGaya HidupIsu Semasa

9 Tabu Untuk Wanita Datang Bulan Di Seluruh Dunia

Terdapat pelbagai tabu atau pantang-larang untuk wanita sedang datang bulan di seluruh dunia dan ini adalah 9 tabu yang paling biasa tetapi mungkin masih pelik.

Protes dan mogok yang ganas telah menggegarkan selatan India selepas tiga wanita melanggar pantang-larang yang telah menjadi amalan selama berabad-abad lamanya apabila memasuki sebuah kuil Hindu ketika datang bulan.

Kuil di puncak bukit itu adalah salah satu daripada segelintir tempat ibadat di India yang menghalang wanita haid daripada memasuki kuil, satu amalan yang berpunca daripada kepercayaan bahawa wanita dan perempuan tidak suci semasa mereka datang bulan.

Ini dia 9 pantang-larang untuk wanita yang sedang haid di seluruh dunia:-

Jangan Lakukan Ritual Agama

Wanita menghadapi pengecualian dari ritual agama dan tempat-tempat ibadat semasa mereka datang bulan terutama di banyak bahagian Asia, termasuk India Hindu dan masyarakat Buddha di China dan Jepun.

Wanita Islam di seluruh dunia juga dilarang memasuki masjid atau mengambil bahagian dalam solat semasa tempoh mereka datang bulan.

Januari lalu, pelajar sekolah Ghana diharamkan menyeberang sungai ketika haid, mencetuskan kritikan daripada aktivis. Larangan itu dikatakan dikeluarkan oleh penjaga sungai tempatan kerana khuatir sungai akan tercemar.

Diasingkan Dari Rumah

Di sebahagian Indonesia, India, Nepal dan di kalangan beberapa puak Nigeria, perempuan dan wanita diasingkan dari rumah keluarga dalam tempoh mereka haid dan sering tidur di kandang haiwan.

Beberapa wanita telah meninggal dunia di pedalaman Nepal pada tahun-tahun kebelakangan ini, akibat terhidu asap dari api yang dinyalakan untuk cuba memanaskan badan ketika bermalam di dalam kandang haiwan.

 

Jangan Memasak

Kepercayaan tahyul tentang kesan wanita haid terhadap makanan berterusan di banyak tempat di dunia.

Di India, ada kepercayaan bahawa jeruk yang disentuh oleh wanita haid akan rosak, sementara budaya lain percaya mereka dapat merosakkan mentega, krim dan mayonis. Ada yang percaya adonan roti yang dikendalikan oleh seorang perempuan haid tidak akan masak dengan sempurna.

 

Jangan Mandi

Dari India dan Israel ke beberapa negara Eropah dan Amerika Selatan, wanita diberitahu untuk tidak mandi atau membasuh rambut mereka sepanjang tempoh mereka haid dengan kepercayaan bahawa ia boleh membuat mereka tidak subur atau sakit.

Malah berenang di kolam renang atau pantai juga harus dielakkan.

 

Jangan Berhias

Wanita sering dinasihatkan untuk tidak memotong, mewarna atau meluruskan rambut mereka semasa menstruasi. Ada yang dinasihatkan untuk tidak “wax” kerana takut rambut mereka akan tumbuh lebih cepat, sementara yang lain diberitahu untuk tidak memotong atau mewarna kuku mereka.

Di Venezuela, dilaporkan bahawa jika wanita menstruasi mencukur bulu, kulit mereka menjadi lebih gelap.

 

Jauhi Tanaman

Sesetengah budaya mengharamkan wanita datang bulan daripada menyentuh tumbuh-tumbuhan, bunga atau berjalan melalui ladang tanaman dengan kepercayaan bahawa ia dapat menyebabkan tumbuhan layu dan mati.

Di India, wanita kadang-kadang diberitahu untuk tidak menyentuh atau menyiram tumbuhan yang dianggap suci, seperti basil sepanjang tempoh mereka datang bulan.

 

Jauhi Haiwan

Sesetengah budaya percaya hubungan dengan wanita haid akan membuat haiwan seperti anjing dan kuda gelisah.

Di bahagian India dan Nepal, kanak-kanak perempuan yang sedang haid tidak boleh menyentuh lembu kerana haiwan itu dianggap suci dalam agama Hindu.

Di beberapa puak di Uganda, wanita haid dilarang minum susu lembu kerana kepercayaan bahawa mereka dapat mencemari seluruh ternakan.

 

Jangan Bersenam

Bersenam atau bermain sukan boleh memberi kesan kepada haid wanita dan tubuhnya, menurut beberapa kepercayaan.

Pada 2016, bintang renang China, Fu Yuanhui mendedahkan bahawa dia sedang datang bulan ketika bertanding di Olimpik Rio, memecahkan tabu masyarakat dan mencetuskan perbincangan di seluruh negara.

 

Jangan Guna Tuala Wanita

Gadis-gadis sering diberi amaran daripada menggunakan tuala wanita ketika haid kerana mitos bahawa ia boleh memecahkan selaput dara mereka yang mana menjadi satu sumber rasa malu di sesetengah negara yang konservatif.

Show More

Related Articles

Back to top button