Bisnes & Ekonomi

Perkhidmatan E-Panggilan Tempatan Dalam Bahaya

Ketika Hor Daluch menubuhkan aplikasi e-hailing pertama di Kemboja, Exnet Taxi Cambodia pada bulan April 2016, cabaran utamanya adalah untuk meyakinkan rakyat Kemboja untuk memanfaatkan teknologi dalam perjalanan harian mereka.

Daluch memperkenalkan perkhidmatannya ketika Kemboja masih belum mengetahui konsep itu. Tetapi pelanggan telah beransur-ansur menggunakannya dan kini semakin banyak pengendali yang memasuki pasaran perkhidmatan terbabit.

Tetapi lebih banyak pilihan untuk pelanggan bermakna lebih banyak persaingan, dan Daluch kini menghadapi cabaran besar untuk kekal beroperasi.

“Terdapat kira-kira 10 syarikat yang menawarkan perkhidmatan yang sama di pasaran kecil, jadi kami kini dalam keadaan yang sangat sukar kerana persaingan. Bagi pemain kecil, jika kita tidak mencari model perniagaan yang sesuai untuk menyesuaikan diri dengan perubahan itu, kita mungkin akan hilang dari pasaran suatu hari nanti,” katanya.

Pada masa ini, terdapat kira-kira 11 aplikasi perkhidmatan e-panggilan di Kemboja dan Daluch meramalkan bahawa pada masa akan datang, pemain besar akan menguasai pasaran, memandangkan kemampuan kewangan dan kepakaran teknologi mereka membolehkan mereka mengalahkan pemain yang lebih kecil.

Aplikasi yang beroperasi di Kemboja termasuk Teksi Exnet Kemboja, WeGo, ITSUMO, GO-X, TOS, Well, CityApp, CamGO dan 711. Tetapi pasaran dikuasai oleh dua pemain utama iaitu PassApp dan Grab.

The Post menemubual 10 pemandu tuk-tuk di ibu negara tentang aplikasi e-panggilan di Kemboja. Kebanyakan hanya boleh menamakan beberapa dan hanya didaftarkan dengan PassApp dan Grab, dengan mengatakan penumpang kebanyakannya menempah perkhidmatan mereka melalui kedua-dua aplikasi tersebut.

Syarikat-syarikat tempatan tidak berbelanja untuk iklan dan mempunyai promosi yang kurang. Di samping itu, kerana kebanyakan aplikasi tidak mempunyai tuk-tuk dan pemandu kereta yang mencukupi, penumpang sering mengalami masa menunggu yang lama. Ini telah menyumbang kepada penguasaan oleh PassApp dan Grab yang mempunyai pemandu yang lebih ramai.

Prav Vichet, seorang profesional IT di sebuah firma swasta di Phnom Penh, berkata beliau baru-baru ini memuat turun aplikasi Grab ke telefonnya kerana tertarik dengan promosi tetap dan program diskaun yang ditawarkan.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif PassApp, Top Nimol berkata ramai orang Kemboja mengetahui kelebihan aplikasinya dan mengetahui cara menggunakannya untuk perjalanan mereka di bandar. Beliau berkata dua juta orang telah memuat turun aplikasinya di seluruh negara, kebanyakannya di Phnom Penh.

Walaupun peningkatan bilangan penumpang menggunakan aplikasinya, Nimol berkata pasaran pada masa ini terlalu kecil untuk 11 atau lebih syarikat e-hailing yang beroperasi.

Nimol berkata beliau tidak bimbang dengan persaingan yang semakin meningkat itu kerana perkhidmatannya telah menunjukkan penggunaan yang lebih tinggi oleh penduduk tempatan dari bulan ke bulan.

Ketua Pemasaran Grab Kemboja, Heng Sotheavy berkata Grab telah berkembang ke Siem Reap dan lebih banyak kawasan di Phnom Penh selepas secara rasmi dilancarkan pada lewat tahun lalu dan melihat kenaikan bilangan pemandu.

“Semakin ramai orang Kemboja memahami kemudahan dan keselamatan penggunaan e-panggilan, kami yakin pasaran akan terus berkembang untuk memenuhi keperluan dan harapan mereka,” katanya.

Daluch berkata peningkatan populariti Grab di Kemboja seharusnya menjadi trend yang membimbangkan bagi syarikat tempatan, memandangkan akses kewangan dan teknologi mereka yang lebih canggih.

Apakah firma-firma tempatan mempunyai penyelesaian terhadap persaingan itu? Pengasas Exnet Teksi Kemboja berkata firma mereka merancang untuk memperkenalkan sistem baru untuk pemandu yang akan dikenakan bayaran percuma, dan kadar yang lebih rendah untuk penumpang menggunakan aplikasinya.

“Landskap yang kompetitif tidak lagi menjadikannya lebih mampan untuk pengendali bergantung kepada komisen daripada pemandu. Untuk bertahan, kita perlu membuat model perniagaan baru,” kata Daluch.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close