Isu SemasaKesihatanTempatan

Lagi Banyak Kawasan Larangan Merokok Akan Diwarta

Kerajaan bercadang untuk mewartakan lebih banyak kawasan larangan merokok, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad apabila negara memulakan hari larangan merokok pertama di semua restoran dan kedai makan semalam.

Beliau berkata sembilan jenis restoran telah diwartakan sebagai kawasan larangan merokok dan kerajaan akan mencari penambahan tempat dalam senarai ini.

“Sembilan jenis pertubuhan yang kini di bawah larangan merokok termasuk restoran terbuka, kedai makan, restoran dan juga trak makanan.

“Tetapi hari demi hari, kami akan mengenal pasti lebih banyak tempat awam untuk ditambah ke senarai seperti kedai dobi, kerana kadang-kadang ada orang yang merokok di sana, dan ini membahayakan kanak-kanak yang berada di sana.

“Ini adalah antara perkara yang kami rancang untuk memastikan Malaysia mempunyai udara yang bersih dan kami akan mengharamkan merokok di kedai dobi dan hotel di seluruh negara dalam masa terdekat,” kata Dr Dzulkefly selepas mengadakan lawatan di restoran di Bandar Sri Permaisuri pada Selasa (1 Jan).

Mengiringi menteri dalam rondaan itu ialah Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan Dr Chong Chee Keong dan pegawai kesihatan.

Dr Dzulkefly berkata walaupun tiada garis masa atau sasaran khusus untuk mewartakan lebih banyak tempat sebagai zon bebas rokok, senarai itu akan dikemas kini mengikut keperluan.

“Kami akan mengemaskini dan apabila kami melihat keperluan itu. Semasa rondaan, saya dapat melihat bahawa kedai dobi adalah kawasan yang perlu diwartakan,” kata Dr Dzulkefly.

Mengenai tujuh lelaki dari kumpulan hak perokok yang memfailkan permohonan untuk semakan kehakiman untuk mencabar larangan merokok kerajaan pada hari Isnin (31 Dis), Dr Dzulkefly berkata Kementerian bersedia menghadapi mereka di mahkamah.

Beliau berkata kerajaan akan teguh dalam melindungi kumpulan yang terdedah, seperti orang tua dan kanak-kanak, dari asap rokok di tempat awam.

“Ini adalah negara yang demokratik, mereka mempunyai saluran untuk menyatakan ketidaksetujuan mereka dengan kami, mereka bebas untuk melakukannya.

“Kami bersedia untuk bertemu mereka di mahkamah, kami sangat tegas dengan keputusan ini,” kata Dr Dzulkefly.

Pada bulan Oktober, Kementerian Kesihatan mengumumkan bahawa merokok di semua restoran, kedai kopi dan pusat penjaja di seluruh negara akan diharamkan mulai 2019, walaupun di restoran terbuka.

Orang yang ditangkap merokok di kawasan larangan akan didenda sehingga RM10,000 atau menghadapi penjara dua tahun, sementara kedai makan yang didapati membenarkan pelanggan merokok akan dikenakan denda sehingga RM2,500.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close