Antarabangsa

Bandar Jepun Ini Bayar Pasangan Untuk Melahirkan Anak

Dengan populasi kira-kira 6,000, Nagi mungkin jauh dari bandar popular seperti Nagoya, dan penduduk di sana berkata tempat yang aman dan jauh daripada kesibukan harian adalah alasan utama mengapa Nagi merupakan tempat yang bagus untuk membesarkan anak-anak.

Tetapi itu bukan sahaja, Nagi juga membayar pasangan yang tinggal di sana untuk mempunyai anak.

Keluarga menerima bayaran 100,000 yen (RM3,766) sekali untuk anak pertama mereka, 150,000 yen (RM5,649) untuk kedua mereka dan sebanyak 400,000 yen (RM 15,065) untuk anak kelima yang lahir kepada keluarga yang sama.

Nagi telah meningkatkan pembayaran sejak tahun 2004, serta menawarkan faedah ibu bapa lain untuk menaikkan kadar kelahiran di bandar itu dan meningkatkan lagi populasi Jepun yang semakin merosot.

Faedah lain termasuk perumahan bersubsidi, vaksinasi percuma, elaun sekolah dan kos tadika yang lebih kurang.

Populasi Semakin Merosot

Jepun telah mengalami penurunan demografi sejak tahun 1970-an.

Pada tahun 2017, kurang daripada 950,000 bayi dilahirkan manakala jumlah kematian meningkat kepada 1.3 juta, menurut Kementerian Kesihatan dan Buruh.

Jumlah penduduk negara kini berjumlah 127 juta, dan jumlah kanak-kanak hanya 12.3% daripada jumlah keseluruhan, berbanding 18.9% untuk AS, 16.8% untuk China dan 30.8% untuk India, menurut angka kerajaan. Menjelang 2065, penduduk Jepun dijangka turun kepada kira-kira 88 juta.

Masa depan yang mesra keluarga

Terletak di tengah-tengah bukit-bakau, Nagi terkenal dengan wagyu daging lembu dan adalah pusat pengeluaran kecil daging itu di mana 19 syarikat mempunyai kilang di sana. Kehidupan di sana masih agak tradisional; kebanyakan pasangan berkahwin pada awal hingga pertengahan tahun 20-an dan memulakan keluarga tidak kemudian.

70% wanita di sana juga 70% meneruskan pekerjaan seharian mereka, selalunya sebagai pekerja di pejabat atau sebagai guru, selepas melahirkan anak. Beban pekerjaan bukan satu masalah di sana. Dan untuk ibu-ibu yang ingin bekerja untuk hanya beberapa jam seminggu, syarikat tempatan menawarkan pekerjaan santai seperti memasukkan data dan membungkus barang sementara anak-anak mereka berada di penjagaan anak.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close