MalaysiaPolitik

Azam ADUN Sentosa Untuk Membantu Masyarakat

Ia sentiasa menjadi keutamaan ahli Dewan Undangan Negeri Sentosa, G. Gunaraj untuk membantu meningkatkan taraf kehidupan masyarakat di kawasan terbabit.

Walaupun baru dipilih tahun ini, Gunaraj tidak asing dengan rakyat Selayang, di mana beliau telah berkhidmat sebagai ahli majlis selama enam tahun.

“Bagaimanapun, ini merupakan cabaran bagi saya kerana demografi kawasan ini dan isu-isu yang perlu saya selesaikan kini berbeza,” katanya.

Gunaraj, 54 tahun, menyatakan bahawa kawasan itu mempunyai pengundi bercampur, terdiri daripada kumpulan berpendapatan rendah yang agak besar.

Pusat khidmatnya, yang dikunjungi oleh wartawan The Star, merupakan pusat aktiviti sehingga akhir waktu pejabat.

Penduduk keluar masuk, mencari bantuan sama ada dalam bentuk bantuan kewangan dari program negara atau bantuan langsung dari ADUN pilihan mereka.

Untuk membantu dengan lebih berkesan, Gunaraj bekerjasama dengan organisasi bukan kerajaan (NGO) untuk mengubah nasib penduduk Sentosa.

“Memberi mereka bantuan kewangan tidak bermakna apa-apa dalam jangka masa panjang, tetapi memperkasakan mereka dari segi kewangan adalah matlamat saya,” katanya.

Selama lebih dari lima bulan sekarang, Gunaraj dan sukarelawan dari NGO telah menyediakan pendidikan sosial dan perniagaan kepada 16 keluarga.

Foto Gunaraj George.

“Anak-anak dari beberapa keluarga yang bermasalah atau ibu tunggal bahkan berhenti bersekolah kerana situasi kewangan mereka. Dalam beberapa kes, murid terpaksa berhenti sekolah disebabkan keluarga tidak mampu untuk membayar tambang bas.

“Jika anak-anak ini tidak dididik dengan baik, mereka tidak boleh keluar dari kemiskinan,” katanya.

Apabila mengetahui keadaan mereka, Gunaraj segera menyediakan dana untuk membayar tambang bas supaya kanak-kanak di kawasan itu dapat meneruskan pelajaran.

Beliau juga meminjamkan wang kepada mereka yang berminat untuk memulakan perniagaan mereka sendiri untuk memohon lesen, dan merujuk mereka ke klinik perniagaan dan bengkel supaya mereka boleh mengembangkan perniagaan mereka.

Dengan inisiatif ini, orang yang kurang bernasib baik telah berjaya mendapatkan bantuan.

Selain itu, Gunaraj juga berusaha untuk menjadikan DUN Sentosa sebagai kawaan bebas sampah dengan kempen bersih dan hijau telah bermula ketika beliau memegang jawatan.

“Sampah adalah masalah besar di kawasan ini; ia perlu ditangani secara serius. Sampah sentiasa dibuang ke longkang dan menyumbatkan saliran, dilihat di sisi jalan dan juga di ruang hijau,” katanya.

Beliau mempunyai rancangan untuk bekerjasama dengan setiap persatuan pemastautin mengenai kempen kesedaran dan aktiviti gotong-royong setiap hari Ahad sehingga kawasan itu dibersihkan.

Beliau turut bercadang untuk menyebarkan mesej di sekolah, kerana tabiat yang baik untuk menjaga kebersihan alam sekitar dan budaya kitar semula harus diajar dari muda.

“Terdapat masalah di mana tong sampah tidak disediakan di kawasan komersil dan saya telah bekerjasama dengan pegawai Majlis Perbandaran Klang untuk mengeluarkan saman kepada pengendali yang tidak menyediakannya,” katanya.

Beliau juga bercadang untuk mencantikkan kolam di kawasan itu dan menjadikan mereka kawasan mesra masyarakat supaya orang ramai boleh menjalankan aktiviti riadah di sana.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker