Gaya HidupPercutianTeknologi

Taman Tema VR Terbesar Dibuka di Malaysia

Realiti Maya (VR) merupakan tambahan terbaru yang semakin popular untuk peminat permainan video di kebanyakan negara.

Untuk membolehkan rakyat Malaysia berkongsi pengalaman menyeronokkan, mendebarkan dan menakjubkan dalam VR, pemaju perisian permainan VAR LIVE memperkenalkan taman tema VR terbesar di Malaysia.

Terletak di Tingkat Dua Pusat Beli-belah MyTown di Jalan Cochrane, taman tema VAR LIVE Malaysia yang berkeluasan 929m persegi diwujudkan untuk mengubah dunia permainan.

Ia membawa kegembiraan terbesar pemain melalui “tindak balas deria” (seperti platform getaran, senjata api, sistem kuasa angin dan teknologi inframerah adegan sebenar) dan kejelasan audio-visual dengan interaksi yang lebih nyata.

Image result for var live malaysia
Gambar: Lowyat.net

Bertemakan “Dream With Your Eyes Open”, ia menjanjikan 13 tarikan VR dan 14 bilik permainan, dari permainan menembak dan memburu serta bilik dunia maya untuk mencari khazanah sejarah dan khazanah purba.

Pada masa ini, ia menawarkan tujuh pertandingan untuk permulaan – variasi penembakan untuk Zombie Jail 1 dan 2, City Hero, Wildling War dan Over Kill sambil mempromosikan kerjasama berpasukan dan pengalaman interaktif dalam kabin berhantu (The Others) dan menikmati perlumbaan kereta yang menarik ( Crazy Rush).

Menurut ketua pegawai eksekutif VAR LIVE Global Limited, Steve Ngu, mereka telah melabur RM6 juta untuk membina taman tema VR itu.

“VR adalah untuk menjadikan sesuatu yang mustahil kepada realiti. Kami membangunkan permainan kami sendiri untuk menarik minat semua jenis orang, tanpa mengira usia dan jantina,” katanya kepada The Star.

Beliau menegaskan bahawa lebih banyak permainan telah dibangunkan untuk cawangan di sini berbanding dengan tempat lain di luar negara.

Ngu berkongsi matlamatnya untuk menjadi salah satu daripada orang penting yang boleh menyumbang kepada perubahan dalam dunia hiburan.

Di samping itu, Ngu berkata mereka juga merancang untuk melibatkan diri dalam latihan VR tahun depan yang berkaitan dengan tentera, polis, hospital, bomba, pendidikan dan perkhidmatan lain yang dikehendaki oleh pelanggan mereka.

“Kami bekerja rapat dengan pasukan penyelidikan kami di Taiwan untuk menyesuaikan perkhidmatan mengikut keperluan mereka.

“Sekiranya polis perlu melatih apa yang perlu dilakukan jika lima orang menyerang satu orang pada masa yang sama, ia boleh dilakukan dalam pengalaman komputer yang dihasilkan secara interaktif yang berlaku dalam persekitaran simulasi,” katanya.

Image result for var live malaysia
Gambar: Lowyat.net

Mengulas lanjut, Ngu berkata mereka telah melatih pegawai jabatan di Hong Kong untuk menghadapi keadaan seperti rusuhan.

Selain itu, Ngu berkata mereka juga merancang untuk menubuhkan cawangan yang sama di bandar-bandar utama, seperti di Kota Kinabalu dan Johor, secara berperingkat.

“Kami juga merancang untuk memiliki stesen VR di Singapura pada Jun tahun depan,” katanya.

Setakat ini, beliau berkata mereka mempunyai 14 cawangan VR yang menawarkan permainan serupa seperti di Jepun, Taiwan, Filipina, China dan Pakistan.

Pada majlis pelancaran itu, Ngu berkata, “Saya harap semua orang akan mendapat peluang untuk mencuba permainan VR,” sambil menambah bahawa taman tema itu adalah contoh kepada slogan “Malaysia Boleh”.

Pengarah eksekutif VAR LIVE (M) Sdn Bhd, YL Lee berkata mereka merancang untuk menghasilkan antara tiga dan empat permainan baru setiap tahun untuk menarik penonton baru mengunjungi taman itu.

Lee berkata mereka menjangkakan antara 100 dan 150 peminat VR melawat taman itu yang dibuka setiap hari dari jam 10 pagi hingga 10 malam.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button