Gaya HidupTempatan

Permintaan Tinggi Untuk Gaun Barbie Silkstone Eksklusif Dari Bintulu

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Erpha Ahdayani Othman, 41, dapat senyum dengan kepuasan kerana permintaan yang tidak terhenti untuk gaun patung Barbie yang dijahit olehnya, terutama daripada peminat Barbie dari Amerika Syarikat.

Ibu kepada dua orang anak itu telah lama minat keindahan gaun anak patung Barbie sejak zaman kanak-kanak lagi, dan sering ‘senyap-senyap’ menggunakan mesin jahit ibunya untuk menjahit gaun patung ketika dia berusia 10 tahun.

Berkongsi pengalamannya dengan Bernama, Erpha berkata dia menumpukan pada menghasilkan gaun anak patung Silkstone Barbie, bukan anak patung mainan yang biasa untuk kanak-kanak, malah ia adalah item pengumpul dan lebih eksklusif.

“Telah lama saya minat menjahit pakaian anak patung, tetapi hobi ini telah lama ditinggalkan tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini saya berminat untuk pakaikan gaun pada anak patung Barbie. Bukan itu sahaja, setiap pakaian yang saya hasilkan adalah satu rekod dari saiz dan reka bentuk,” katanya.

Menurut Erpha, dia telah menghasilkan beratus-ratus gaun Barbie Silkstone dengan pesanan terbesar yang diterima dari pelanggan di Amerika Syarikat.

“Untuk menjahit gaun kecil, anda memerlukan kemahiran, jika 1mm terlepas gaun itu akan menjadi besar. Saya boleh menjahit satu gaun dalam sehari tetapi perlu fokus sepenuhnya semasa menjahit, corak jahitan sepatutnya betul supaya kualiti dikekalkan,” katanya.

Erpha yang berasal dari Kampung Dagang, Bekenu berkata, selain teknik jahitan yang digunakan perhatian juga harus diberikan kepada setiap pesanan.

“Saya menggunakan pelbagai kain termasuk sutera dan kapas. Jenis kain yang digunakan harus mengambil kira warna gelap dan warna cair. Pensil mekanik yang digunakan juga harus terang supaya strok akan jelas untuk pemotongan kain yang tepat,” katanya.

Berkongsi rahsia menghasilkan pakaian yang boleh menarik pelanggan, Erpha berkata jenis kain dan corak juga memainkan peranan penting supaya gaun yang dijahit sesuai dengan anak patung Barbie Silkstone.

“Di antara rekaan yang saya biasanya menjahit adalah ‘skirt pensil’ dan ‘gaun vintaj’ atau ‘gaun klasik’. Setiap pakaian yang saya jual adalah antara RM150-RM200 dan harga bergantung kepada jenis kain yang digunakan.

“Pereka untuk pakaian anak patung tidak banyak, reka bentuk mungkin sama tetapi jenis fabrik yang digunakan dan cara jahitan membezakan hasil karya masing-masing,” katanya.

Sumber: Bernama

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker