MalaysiaPolitik

Umno Tetapkan Dua Strategi Untuk Bangkit Semula

Umno telah menggariskan dua strategi yang akan digunakan untuk mengukuhkan semula parti itu berikutan kekalahannya yang teruk pada pilihan raya umum ke-14 pada bulan Mei.

Timbalan Presiden Umno yang kini menjalankan tugas presiden parti, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata strategi pertama melibatkan langkah-langkah untuk mengukuhkan parti dan memetakan strategi untuk memenangi pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Strategi kedua, katanya, adalah untuk merombak dan menyusun semula semua operasi Umno di seluruh negara.

“Umno adalah seperti organisasi besar, terdapat banyak komponen di dalamnya. Kami telah memutuskan untuk mengkaji semula struktur organisasinya untuk memastikan ia diurus dengan baik dan teratur.

“Ini akan dilakukan melalui penyediaan jawatankuasa yang terdiri daripada naib presiden parti, yang akan menentukan bagaimana Umno akan memperuntukkan lebih banyak kuasa kepada negeri supaya tidak terlalu berpusat. Majoriti perancangan kita dilakukan pada peringkat pusat.

“Pada masa akan datang, semua wakil dan bahagian negeri akan mencipta strategi masing-masing kerana setiap negeri berbeza. Strategi di Kelantan pastinya berbeza dari Johor dan negeri-negeri lain.

“Oleh itu, kami mahu memberi lebih banyak kuasa kepada negeri itu sendiri dan pada masa yang sama, memetakan strategi untuk memenangi PRU15,” katanya pada sidang akhbar.

Mohamad berkata mesyuarat itu juga menyentuh mengenai perjanjian majlis itu untuk memberi autonomi sepenuhnya kepada Umno Sabah, yang kini diselia oleh Datuk Seri Bung Moktar Radin.

Beliau berkata mereka memutuskan untuk menyerahkan autonomi sepenuhnya kepada Umno Sabah selepas banyak anggota parlimen dan dewan undangan negeri meninggalkan parti itu.

“Dengan autonomi penuh yang diberikan kepada Sabah, mereka kini akan mempunyai kuasa untuk merombak parti di sana sekaligus membolehkan Umno Sabah bangkit semula,” katanya.

Mohamad berkata Umno komited untuk bangkit semula dan bertindak sebagai mata, mulut dan telinga rakyat. Pendekatan itu, katanya, adalah teras utama parti, dengan penekanan untuk memperjuangkan suara rakyat.

“Kami akan bangkit dan berkhidmat sebagai jurucakap pembangkang yang berkesan di Parlimen, Dewan Negara dan dewan perundangan negeri.

“Umno bersedia mengambil peranan ini dengan memperjuangkan isu-isu yang memberi kesan kepada rakyat, termasuk kos sara hidup, yang telah memberi kesan kepada rakyat berikutan harga komoditi yang menjunam.

“Kami akan terus menjadi juara di hati rakyat. Umno akan bercakap untuk rakyat dan menonjolkan masalah mereka supaya keadaan mereka akan mendapat perhatian kerajaan, di mana kebanyakan dasarnya sekarang menjadi beban kepada rakyat,” katanya.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker