AntarabangsaIsu Semasa

Indonesia Masih Terdedah Kepada Gelombang Tsunami

Indonesia masih terdedah kepada gelombang tsunami, pakar memberi amaran selepas lebih daripada 400 orang terbunuh oleh gelombang yang dicetuskan oleh letusan gunung berapi di Sunda.

Apa yang menyebabkan tsunami Sunda?

Tsunami Sunda telah disebabkan oleh runtuhan bawah air sebahagian daripada gunung berapi Anak Krakatau, kata David Rothery dari Open University di Britain.

Anak Krakatau adalah sebuah pulau baru yang muncul sekitar tahun 1928 di kawasan kawah yang ditinggalkan oleh gunung berapi Krakatau, yang letusan besarnya pada 1883 menyebabkan sekurang-kurangnya 36,000 orang terbunuh.

Gunung berapi ini telah aktif sejak Jun, kata Jacques-Marie Bardintzeff di Universiti Paris-Selatan.

Tsunami yang melanda pada hari Sabtu (22 Dis) adalah yang ketiga melanda Indonesia dalam tempoh enam bulan. Indonesia mempunyai 127 gunung berapi aktif dan terletak di “Lingkaran Api” di Lautan Pasifik di mana gempa bumi dan letusan gunung berapi sering berlaku.

Kenapa tsunami ini sangat berbahaya?

Anak Krakatau, yang terletak di Selat Sunda antara pulau Jawa dan Sumatera, terletak berhampiran dengan zon padat penduduk.

Dan sementara tsunami agak kecil, Richard Teeuw dari University of Portsmouth di England berkata: “Gelombang sedemikian boleh menenggelamkan komuniti di pesisir pantai, terutama jika tidak ada amaran.”

Simon Boxall dari Universiti Southampton menambah bahawa rantau ini juga berada dalam keadaan air pasang dan gelombang tsunami yang kecil akan memburukkan lagi keadaan.

Ia juga melanda pada waktu malam, menambahkan lagi kejutan kepada penduduk sekitar.

Image result for sunda tsunami

Mengapa orang ramai tidak diberi amaran?

“Kejadian itu berlaku secara tiba-tiba,” kata Bardintzeff. “Masa antara sebab dan kesan hanya beberapa belas minit, yang mana terlalu pendek untuk memberi amaran kepada penduduk”.

“Pelampung amaran tsunami diposisikan untuk memberi amaran kepada tsunami yang berasal dari gempa bumi di sempadan plat tektonik bawah air,” kata Rothry.

“Sekalipun jika ada pelampung berhampiran Anak Krakatau, ini sangat dekat dengan pantai yang terjejas dan kita tidak akan sempat memberi amaran memandangkan gelombang tsunami bergerak dengan kelajuan lebih tinggi.”

Walaupun Indonesia telah memberi amaran kepada mereka yang tinggal di kawasan pantai untuk menjauhi pantai, pihak berkuasa telah mengakui bahawa kehilangan nyawa dapat dicegah atau dikurangkan sekiranya ia menubuhkan sistem amaran amaran yang betul.

Akankah lebih banyak tsunami melanda?

“Kemungkinan untuk berlaku tsunami di Selat Sunda akan kekal tinggi selagi Gunung Berapi Anak Krakatau masih melalui fasa aktifnya dan sekarang ia mungkin telah mencetuskan runtuhan bawah tanah di kawasan sekitarnya,” kata Teeuw.

Bardintzeff juga memberi amaran bahawa “orang ramai harus berwaspada sekarang kerana gunung berapi itu sudah tidak stabil”.

Teeuw berkata tinjauan kaji sonar kini diperlukan untuk memetakan dasar laut sekitar gunung berapi, tetapi “malangnya tinjauan selam biasanya mengambil masa beberapa bulan untuk diatur dan dijalankan,” katanya.

Tetapi tsunami yang dahsyat yang disebabkan oleh letusan gunung berapi jarang berlaku; salah satu yang paling terkenal dan memberi kesan yang besar adalah disebabkan oleh letusan Krakatau pada tahun 1883.

Show More

Related Articles

Back to top button