Gaya HidupMakan & Minum

Menu Tradisional Makan Malam Krismas di Seluruh Dunia

Krismas adalah satu perayaan yang disambut di seluruh dunia dan menu makan malam Krismas adalah sangat berbeza di setiap negara. Berikut adalah beberapa hidangan tradisional yang dihidangkan ketika makan malam Krismas mengikut budaya di seluruh dunia.

AMERIKA SYARIKAT

Image result for CHRISTMAS TURKEYDi Amerika Syarikat, makanan tradisional Krismas biasanya terdiri daripada ayam belanda atau makanan yang dipanggang dan dilengkapi dengan air putih telur. Biskut pelbagai jenis telah wujud di Amerika selama beratus-ratus tahun. Biskut ini terdiri daripada gingerbread, snickerdoodle, atau biskut gula yang dibakar sepanjang bulan Disember dalam pelbagai bentuk dan rupa.

ITALI SELATAN

Feast of the Seven Fishes seafood platterPerayaan-perayaan Krismas Tradisional di Itali berbeza-beza tetapi yang paling menonjol adalah Jamuan Perayaan Tujuh Ikan. Ini adalah tradisi yang berasal dari Itali Selatan, tetapi ia menjadi lebih popular untuk orang Itali-Amerika. Ia terdiri daripada tujuh hidangan makanan laut, simbol nombor tujuh diambil kerana ia merupakan nombor yang paling banyak di dalam kitab Bible. Sesetengah hidangan popular adalah baccala (ikan kod masin), ikan kod bakar, sotong goreng, udang goreng, pasta dengan kerang atau sos udang, salad sotong kurita, dan koktail udang.

POLAND

Traditional Ukrainian cuisine, beet soup borschtAnda tidak akan melihat hidangan daging lembu panggang atau ayam belanda ketika Malam Krismas di Poland kerana ia sebenarnya adalah hari tanpa daging. Makan malam dipanggil Wiglia di Poland dan tiada apa-apa yang boleh dimakan sehingga semua anggota keluarga telah memecahkan Wafer Krismas dan bertukar-tukar doa untuk hidup yang sejahtera. Secara tradisinya, 12 hidangan disajikan untuk makan malam, yang mewakili 12 rasul. Ini termasuk sup merah yang sangat popular dengan dumpling kecil, sup cendawan, ikan kap, ikan hering, pierogi, jeruk kubis, kubis gulung, kutia (puding gandum berry), roti halia, kek biji popi, dan buah-buahan kering.

JEPUN

Thumbs-Up for Fried Chicken in Beijing

Cukup menarik, rakyat Jepun menikmati KFC pada hari Krismas. Restoran makanan segera ini menjadi begitu popular sehingga pesanan Krismas ditempah sehingga dua bulan lebih awal. Tradisi itu bermula pada tahun 1970-an, selepas KFC pertama dibuka di Jepun, dan pemiliknya memutuskan untuk menjual set Krismas yang diilhamkan oleh makan malam ayam belanda klasik Amerika. Kerana Jepun tidak mempunyai apa-apa tradisi Natal sebelum ini, set terbabit mendapat sambutan hangat dengan beberapa lokasi KFC turut memaparkan Kolonel Sanders berpakaian seperti Santa Claus.

GREENLAND

Image result for greenland whale christma menuMakan malam Krismas di Greenland pastinya unik. Dua hidangan paling istimewa di negara ini adalah daging ikan paus dan daging rusa, dan satu makanan istimewa yang selalu dihidangkan adalah mattak, yang merupakan lemak ikan paus yang dibalut dalam kulit. Kiviak pula adalah hidangan lain yang popular, yang diperbuat daripada daging dan lemak ikan paus yang dicampur herba dan beri, kemudian dibungkus dengan robbenbalg dan dibekuan.

VENEZUELA

Related imageMakanan Krismas tradisional di Venezuela adalah hallaca. Penyediaan hallaca mengambil masa yang sangat lama, dan ia hanya dibuat semasa musim perayaan. Secara tradisinya, keluarga dan rakan-rakan mula menyiapkan ramuan pada waktu pagi, termasuk daging babi, ayam, kismis, buah zaitun, bawang, dan pimentos, dilipat ke dalam adunan doh jagung, kemudian dibungkus dalam daun pisang.

FILIPINA

Image result for puto bumbongMakan malam Krismas di Filipina mempunyai banyak hidangan tradisional. Salah satunya adalah makanan istimewa yang dipanggil puto bumbong, sejenis pulut manis campuran beras hitam dan beras putih yang menjadi ungu apabila masak. Nasi direndam dalam air garam semalaman, kemudian dimasukkan ke dalam tiub buluh (bumbong), kemudian dikukus dan dihidangkan dengan mentega, gula, dan kelapa yang dicincang. Hidangan tradisional lain termasuk pancit malabon, hidangan mi kuning yang dimakan dengan biji annatto dan juga buko pandan, yang merupakan gelatin pandan bercampur dengan kelapa dan krim.

AUSTRALIA

Image result for shrimp on the barbieKrismas di Australia sangat berbeza kerana ia disambut ketika musim panas di negara itu. Ini bermakna terdapat lebih banyakaktiviti  memanggang dan makan di luar berbanding duduk di sekitar unggun api yang selesa. Orang Australia biasanya memasukkan ham sebagai hidangan utama, tetapi makanan laut juga sangat popular, terutama “shrimp on barbie,” atau udang panggang barbeku. Satu lagi tradisi yang popular adalah White Christmas, pencuci mulut manis yang dibuat dari kelapa kering, buah-buahan kering, dan beras bijirin sarapan pagi.

NORWAY

Related imageSatu makanan khas yang dihidangkan di Norway adalah Smalahove, iaitu kepala biri-biri yang dikukus. Pilihan popular lain termasuk ribbe, iaitu rusuk daging babi berlemak, yang dikatakan menyediakan tenaga untuk musim sejuk. Lutefisk, yang merupakan ikan kod kering yang direndam dalam larutan alkali, kemudian direbus atau dibakar dan disajikan dengan mentega, garam, dan lada. Rakfisk, iaitu ikan trout yang telah diasinkan dan ditapai selama dua hingga tiga bulan; dan pinnekjøtt, tulang rusuk biri-biri atau kambing juga turut disajikan ketika Krismas.

MONTENEGRO

Image result for montenegro christmas foodOrang yang sangat beragama di Montenegro akan berpuasa selama 40 hari sehingga Krismas, tetapi kebanyakan orang hanya berpuasa pada Malam Krismas. Sebaik sahaja mereka berbuka puasa, makan malam Krismas adalah hidangan tanpa daging dan tanpa tenusu yang lazimnya termasuk hidangan yang dibuat dari kacang, ikan, dan kentang. Satu hidangan utama adalah kutia, gandum masak dicampur dengan madu, biji popi, kismis, dan kacang cincang untuk melambangkan perpaduan. Mereka juga makan dumpling yang dipanggil varenyky, yang sama dengan pierogi.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button