MalaysiaPolitik

ADUN Teratai Amalkan Sikap Positif Dalam Kerja

“Senyum dan seluruh dunia akan tersenyum bersama anda.”

 Ini adalah motto anggota dewan Teratai, Bryan Lai Wai Chong dalam melaksanakan tugasnya.

“Dalam latihan selama enam tahun untuk menjadi ahli Dewan Undangan Negeri, saya telah mengetahui bahawa aduan adalah permintaan rakyat untuk dibantu. Aduan, walaupun yang marah, adalah mesej bahawa terdapat masalah yang perlu diselesaikan,” kata Lai.

Ahli politik, katanya, disamakan dengan orang tengah antara penduduk kawasan dan kerajaan. Oleh itu, tanggungjawab itu adalah pada wakil rakyat untuk bertenang dan mencari jawapan, bukannya bertindak melulu.

“Ya, saya akui ada banyak kali ketika saya juga marah. Tetapi apa yang saya lakukan hanyalah senyum kerana saya tahu kebanyakan masalah mempunyai jalan penyelesaian.

Seorang ahli perniagaan yang menjadi ahli politik, Lai berkhidmat sebagai ahli majlis dengan Majlis Perbandaran Kajang selama tiga penggal sebelum beliau dipilih untuk mengisi kerusi Teratai.

Bekas pelajar Sekolah Menengah Confucian, Kuala Lumpur, Lai telah mengembangkan minat dalam politik seawal umur 13 tahun, selepas guru besarnya ditahan di bawah Ops Lalang pada tahun 1987.

Kejadian itu menyaksikan lebih 100 ahli politik, aktivis organisasi bukan kerajaan, ahli akademik dan pelajar yang ditahan tanpa perbicaraan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960.

Image may contain: 1 person, smiling

“Kejadian itu membuat saya berfikir. Ia menyedarkan saya bahawa orang harus prihatin dan berpendidikan tentang politik dan implikasinya,” katanya.

Tetapi Lai tidak memasuki arena politik dengan ilmu yang cukup seperti mana yang diharapkan oleh ahli parti.

“Saya menolak jawatan majlis dua kali walaupun ahli parti saya berjanji akan bekerjasama dengan saya.

“Dari pengalaman saya sebagai bekas Setiausaha Pemuda Sosialis (Dapsy), saya tahu tanggungjawab berat yang akan datang dengan jawatan itu,” katanya.

Lai kemudian mengubah fikirannya apabila menemui seorang mentor yang juga bekas ADUN Balakong, mendiang Eddie Ng.

“Saya belajar banyak dari Ng. beliau mempunyai keupayaan yang luar biasa untuk menerangkan perkara-perkara baik kepada penduduk, walaupun dalam keadaan tegang.”

Terinspirasi dari sikap Ng, Lai berhenti menjadi ahli perniagaan dan meletakkan sepenuh masanya ke dalam politik.

Sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri Teratai, Lai berkata antara tiga misi utamanya adalah untuk mencari penyelesaian kepada kesesakan lalu lintas di Taman Muda, mendapatkan kelulusan belanjawan untuk melakukan pembaikan cerun di Taman Putra dan membentuk pasukan petugas untuk melihat kehadiran penjaja asing haram yang beroperasi di pasar malam dan pasar pagi.

Lai yang juga merupakan pelumba basikal berpengalaman, berharap dapat mengatur program berbasikal sehari di sekitar kawasan Teratai dengan pegawai Majlis Perbandaran Ampang Jaya.

Tujuan utamanya adalah untuk menjalin persahabatan. Yang kedua adalah untuk melihat dengan lebih baik perkara-perkara yang perlu diperbetulkan, seperti jalan berlubang.

Pada masa depan kerjaya politiknya, Lai mengaku gembira dengan jawatannya sekarang.

“Saya tidak bercita-cita menjadi Perdana Menteri,” kata Lai yang berhasrat untuk menghabiskan lebih banyak masa bersama keluarganya. – The Star

Show More

Related Articles

Back to top button