FesyenGaya Hidup

Kapten Batik: Mengubah Persepsi Terhadap Pemakaian Batik

Apabila memikirkan tentang batik, kita sering berfikir bahawa seni kain itu hanya terdapat di rantau ini. Kita lebih mengenali batik kita sendiri, atau yang berasal dari Indonesia. Mungkin itu kerana produk batik dari Malaysia dan Indonesia lebih popular.

Tetapi ada negara-negara lain yang mempunyai batik sendiri termasuk Nigeria, Cameroon, dan Mali. Dan negara-negara lain di Asia, termasuk India, Sri Lanka, Bangladesh, Iran dan Thailand mempunyai bentuk batik sendiri. Sayangnya, batik dari negara-negara ini tidak popular atau tidak mendapat permintaan seperti di negara ini.

Walau bagaimanapun, Farhan Omar dan Mohamad Ekram Faiz bertekad untuk mengubah persepsi ini. Apabila mereka melancarkan jenama mereka, Kapten Batik, pada Mac tahun lepas, tujuan mereka adalah untuk membawa rekaan bentuk batik dari seluruh dunia untuk dijadikan koleksi baju lelaki.

Mohamad Ekram berkata mereka ke Terengganu dan Kelantan, Cirebon dan Pekalongan di Indonesia, dan Jaipur, India untuk mencari artis tempatan yang boleh mereka bentuk cetakan batik untuk mereka.

“Kami pergi ke tempat-tempat yang jarang dikunjungi kerana kami ingin mencari cetakan yang unik dan eksklusif. Kami tidak boleh menggunakan reka bentuk yang sama seperti jenama lain, kerana rancangan kami adalah untuk menjadikan Kapten Batik sebagai pemimpin dalam baju batik lelaki. “

Ia adalah risiko yang sedia untuk diambil apabila kedua-dua sahabat itu menubuhkan jenama mereka, kata Mohamad Ekram. Walaupun kedua-duanya tidak pernah memakai batik, mereka tahu itu adalah sesuatu yang mereka mahu lakukan.

“Kami tidak mempunyai pengalaman berniaga kerana kami adalah jurutera. Tetapi kami memutuskan bahawa sudah tiba masanya untuk berhenti bekerja untuk orang lain dan memulakan usaha kami sendiri. Kami fikir peruncitan akan menjadi pilihan terbaik. Saya melakukan penyelidikan mengenai minat dan permintaan di pasaran dan mendapati baju batik lelaki adalah jawapannya.

“Apabila saya mencadangkan idea kepada Farhan, dia bersetuju.”

Pada bulan April tahun lepas, mereka melancarkan reka bentuk pertamanya, siri Nusantara, yang dibuat dengan batik bercetak mesin dari Indonesia. Koleksi itu boleh didapati dalam pelbagai saiz dari kecil ke tiga XL dengan 10 item untuk setiap saiz.

Untuk memperkenalkan koleksi pertama mereka, Farhan dan Mohamad Ekram menyertai bazar selama dua hari di Trec, Kuala Lumpur. Pelan awal adalah untuk menguji pasaran sasaran mereka iaitu lelaki berumur 25 hingga 34 tahun. Kedua-duanya terkejut dengan sambutan hangat.

Image result for kapten batik

TEKSTIL TRADISIONAL, GAYA MODEN

Menurut Farhan dan Ekram, Kapten Batik bertujuan untuk mempromosikan tekstil mampan dengan menggunakan kraftangan artisanal dan tekstil tradisional dengan kreativiti mereka dalam menggabungkan reka bentuk kontemporari yang sederhana serta memenuhi keperluan lelaki urban.

Memastikan reka bentuk bergaya dan moden menggalakkan lelaki Malaysia mengubah persepsi mereka tentang baju batik. Tidak seperti orang Indonesia, lelaki Malaysia hanya memakai batik untuk majlis perkahwinan atau acara rasmi dan tidak memakainya sebagai pakaian harian.

Mohamad Ekram berkata ini adalah kerana mereka melihat kain, warna dan reka bentuk batik adalah tidak sesuai untuk mereka. Dengan cuaca yang lembap, lelaki Malaysia mahu kain yang sejuk dan lembut. Batik biasanya dibuat dari poliester, kain linen dan sutera crepe. Walaupun terdapat baju batik kapas, reka bentuk umumnya tidak menarik kepada lelaki, katanya.

“Kami memilih fabrik yang sesuai untuk cuaca Malaysia seperti poplin kapas dan kapas primisima,” kata Mohamad Ekram.

Berikutan kejayaan siri Nusantara, Kapten Batik melancarkan siri kedua pada tahun yang sama. Dipanggil siri Masterpiece, ia dibuat dari batik handstamped dari Kelantan dan Terengganu. Reka bentuk dalam siri ini menggunakan warna mesra alam dari Jerman. Terdapat antara 15 dan 20 reka bentuk tetapi hanya kira-kira tiga keping dari setiap saiz, kerana ia dicetak.

“Pada mulanya kami agak bimbang kerana orang ramai mengaitkan batik dari kedua Negara ini hanya untuk orang tua. Tetapi kami telah mencipta sendiri cetakan dan memilih pelbagai warna. Selain itu, kerana fabrik itu adalah handstamped, reka bentuk hanya terhad kepada 10. Kami gembira kerana mereka juga telah terjual,” kata Farhan.

Selain dalam talian, kedua-dua mereka juga mempromosikan jenama mereka di bazar dan gerai-gerai. Mereka juga telah berbincang untuk bekerjasama dengan hotel-hotel dan resort mewah kerana baju-baju itu juga sesuai sebagai pakaian pantai.

Kempen pemasaran agresif mereka telah berjaya apabila telah diberi ruang di Robinsons The Gardens Mall, Robinsons Shoppes di Four Seasons dan Sogo untuk menjual baju. Kapten Batik juga boleh didapati di FashionValet.

Kapten Batik telah melancarkan siri terbarunya bulan ini yang dipanggil Parahyangan. Terdapat 20 rekaan dalam koleksi ini, yang dibuat dari batik handstamped dari Indonesia.

Bergantung pada cetakan dan warna, harga untuk baju dalam setiap siri adalah antara RM129 dan RM299, lapor NST.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close