BudayaGaya HidupPercutian

Perlukah Selebriti Media Sosial Diberi Servis Percuma?

Ketika selebriti media sosial mengambil alih dunia dalam talian, perniagaan perhotelan mendapati diri mereka dihujani oleh permintaan percutian secara percuma dari bintang Instagram dan YouTube yang melabel diri mereka sebagai “selebriti”.

Awal tahun ini, pemilik hotel The White Moose Café di Ireland menolak permohonan seorang YouTuber yang berpangkalan di Britain, Elle Darby yang meminta untuk menginap secara percuma selama lima hari bersama teman lelakinya sempena Hari Valentine.

Hotel mewah itu kemudiannya mengharamkan semua selebriti media sosial selepas Darby mengkritik tindakan mereka di laman Youtube.

Pengurus pemasaran dan perhubungan hotel, Beverly* mengatakan profesionalisme adalah sesuatu yang tidak dimiliki oleh kebanyakan selebriti media sosial.

“Jika menjadi selebriti media sosial adalah satu profesion, maka mereka harus bersikap lebih profesional. Ini bermakna mereka seharusnya menyimpan pandangan peribadi untuk diri sendiri dan memberikan kritikan yang membina.

“Mereka tidak boleh menyalahgunakan platform mereka dan menulis atau bercakap buruk tentang perniagaan hanya kerana mereka tidak suka pemilik atau kakitangan. Ini adalah perbuatan yang tidak matang,” katanya.

Strategi Pemasaran Berkesan

Walau bagaimanapun, Beverly tidak menafikan bahawa bekerjasama dengan Instagrammer atau YouTuber mempunyai potensi besar kerana mereka mempunyai pengaruh penonton di media sosial.

Sunday Star melaporkan bahawa influencer media sosial mempunyai potensi mempengaruhi tingkah laku pengguna. Data dari Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia mendedahkan bahawa terdapat kadar penembusan telefon bimbit sebanyak 132.9% di Malaysia.

Selain itu, Tinjauan Pengguna Internet 2017 mendedahkan bahawa aktiviti dalam talian dalam kalangan rakyat Malaysia adalah komunikasi teks (96.3%), melayari media sosial (89.3%) dan mendapat maklumat (86.9%).

Oleh itu, selebriti media sosial mampu mendorong  sesebuah jenama dan syarikat kepada penonton yang lebih luas.

Jeremy*, pengurus besar sebuah hotel di Sabah, berkata peranan selebriti media sosial adalah penting untuk membantu memasarkan dan mempromosikan produk fizikal. Walau bagaimanapun, industri hotel adalah sesuatu yang berbeza.

“Bagi hotel, sumber maklum balas utama kami ialah para tetamu yang benar-benar tinggal bersama kami. Maklum balas mereka pada laman media sosial akan terus mewujudkan pengaruh yang lebih baik atau platform untuk orang ramai memeriksa perkhidmatan kami,” jelasnya.

Perkhidmatan dengan berhati-hati

Setakat ini, persatuan hotel tetap berhati-hati terhadap selebriti media sosial. Walaupun mereka menyedari potensi pemasaran yang hebat, terdapat juga rasa takut terhadap beberapa individu yang licik yang memanfaatkan industri perhotelan.

Pengerusi Persatuan Hotel Malaysia (MAH) Pulau Pinang, Khoo Boo Lim berkata kebangkitan selebriti media sosial tidak dapat dielakkan. Tetapi melibatkan perkhidmatan mereka dalam industri perlu dilakukan dengan berhati-hati.

“Terdapat banyak selebriti media sosial yang mengikuti penginapan hotel atau penawaran F&B. Banyak hotel mendapat manfaat daripada ulasan yang baik yang mereka terima di platform selebriti ini,” katanya, sambil menambahkan bahawa sesetengah pengikut setia biasanya akan berusaha untuk melawat tempat tersebut.

Tetapi para pengusaha hotel juga perlu berhati-hati untuk tinggal terlalu terikut-ikut dengan rentak selebriti media sosial.

“Kelemahannya adalah bahawa mereka boleh merosakkan keadaan sekiranya mereka tidak mendapat apa yang mereka minta,” kata Khoo, yang merujuk kepada ulasan yang kurang baik yang diedarkan dalam talian.

“Ini akan menimbulkan ancaman kerana ulasan negatif atau tidak benar akan mempengaruhi pengunjung berpotensi, dan menjejaskan perniagaan dan harta benda,” tambahnya.

Show More

Related Articles

Back to top button