AntarabangsaIsu SemasaPerang

Jepun Beli Lebih Banyak Jet Dari AS

Jepun akan menggandakan perbelanjaan untuk jet pejuang, peluru berpandu jarak jauh dan kelengkapan ketenteraan lain dalam tempoh lima tahun akan datang untuk menyokong pasukan A.S. yang menghadapi tentera China di Pasifik Barat.

Rancangan itu adalah petunjuk yang paling jelas tentang cita-cita Jepun untuk menjadi kuasa serantau ketika kuasa ketenteraan yang dibina oleh China dan kebangkitan semula Rusia meletakkan tekanan pada sekutunya, A.S.

Menurut buku program pertahanan 10 tahun yang diluluskan Perdana Menteri Kerajaan Shinzo Abe, “Amerika Syarikat tetap menjadi negara yang paling berkuasa di dunia, tetapi persaingan semakin meningkat dan kami mengakui betapa pentingnya persaingan strategik dengan kedua-dua China dan Rusia yang semakin mara.”

Amerika Syarikat, diikuti oleh China, Korea Utara dan Rusia, adalah negara-negara yang mempengaruhi keputusan perubahan dalam unit tentera Jepun terkini, tulis laporan itu.

Di Beijing, jurucakap Kementerian Luar, Hua Chunying berkata Jepun “menyanyikan lagu lama yang sama” dan membuat “tanggapan buruk” mengenai aktiviti pertahanan China yang normal.

“Apa yang dilakukan Jepun tidak membantu meningkatkan dan membangunkan hubungan China-Jepun, atau gambaran yang lebih luas tentang keamanan dan kestabilan serantau,” kata Hua.

“China mengungkapkan rasa tidak puas hati dan membangkang sekeras-kerasnya tindakan Jepun,” katanya.

Rusia, yang terus meneliti pertahanan udara Jepun, berkata ia kini membina kem baru untuk tenteranya di pulau-pulau yang dirampas dari Jepun pada akhir Perang Dunia Kedua.

LEBIH BANYAK JET PEJUANG

Jepun bercadang untuk membeli 45 jet pejuang Lockheed Martin Corp F-35, bernilai kira-kira $4 bilion, selain daripada 42 jet yang sudah dipesan, menurut pelan perolehan lima tahun yang berasingan yang diluluskan pada hari Selasa.

Pesawat baharu itu akan merangkumi 18 pelayaran pendek dan pendaratan menegak (STOVL) B dari F-35 yang dirancang untuk digunakan kapal Jepun di sepanjang pinggir Laut China Timur.

Pulau-pulau itu adalah sebahagian daripada rantaian yang melewati Taiwan dan ke Filipina yang menandakan penguasaan ketenteraan China di timur Laut China Selatan yang dipertikaikan.

“Keputusan Jepun untuk memperoleh lebih banyak F-35 adalah bukti keupayaan transformasi pesawat dan peranannya yang semakin meningkat dalam mempromosikan kestabilan serantau dan meningkatkan keselamatan persepakatan AS-Jepun,” kata Lockheed Martin dalam satu kenyataan.

Dua syarikat penerbangan helikopter besar, Izumo dan Kaga, akan diubah suai untuk operasi F-35B, tulis pelan itu.

Jepun merancang untuk membelanjakan 25.5 trilion yen untuk peralatan ketenteraan dalam tempoh lima tahun akan datang, 6.4 peratus lebih tinggi daripada pelan lima tahun sebelumnya.

Jepun hanya membelanjakan kira-kira 1 peratus daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) pertahanannya, tetapi saiz ekonominya bermakna ia sudah mempunyai salah satu daripada militari terbesar di dunia.

Kertas pertahanan itu juga turut menilai ancaman tentera bukan tradisional. Unit siber pasukan bersama akan meningkatkan pertahanan Jepun terhadap serangan siber. Alat peperangan elektronik juga dirancang, dan angkatan udara akan mendapatkan unit pertama di angkasa untuk membantu mengawal musuh yang berpotensi berada di luar atmosfera bumi.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button