Gaya HidupKesihatan

Salah Faham Terhadap Penyakit Psoriasis

Tekanan emosi dan mental yang dialami oleh pesakit psoriasis sebagai akibat dari pandangan sosial dan stigma awam yang negatif boleh memburukkan lagi keadaan kulit mereka.

Pakar-pakar kesihatan berkata dengan anggaran 17,000 rakyat Malaysia yang menderita masalah kulit dikenali sebagai psoriasis, lebih banyak usaha harus diambil untuk mewujudkan kesedaran dan membetulkan kesalahfahaman umum tentang penyakit ini.

Psoriasis adalah penyakit radang kulit yang kronik yang menyebabkan sel-sel kulit baru berkembang dengan cepat seperti tiga hingga tujuh hari, berbanding dengan sel normal yang mengambil 21 hingga 28 hari.

Keadaan ini menyebabkan kulit seseorang menebal, menyebabkan kemerahan, gatal-gatal, bersisik dan luka pada badan.

Dalam keadaan yang lebih teruk, pesakit mengalami arthritis, yang menyebabkan sakit, bengkak dan kekakuan.

Ahli dermatologi Hospital Kuala Lumpur Dr Azura Mohd Affandi berkata terdapat keperluan untuk mendidik orang ramai bahawa keadaan penyakit psoriasis tidak merebak melalui sentuhan.

Pemahaman ini penting untuk memastikan orang ramai tidak meminggirkan pesakit psoriasis dan melayan mereka secara berbeza.

Related image

“Orang biasanya berfikir pesakit psoriasis mempunyai ketuat atau kudis. Mereka berfikir bahawa psoriasis boleh berjangkit tetapi tidak.

“Anda tidak akan dijangkiti dengan bersentuhan dengan pesakit psoriasis. Psoriasis berkaitan dengan sistem imun dan genetik.

“Mereka yang mempunyai ahli keluarga yang menderita penyakit ini akan mempunyai kecenderungan yang lebih tinggi untuk mengalami keadaan ini.

“Tetapi, kerana kurangnya kesedaran orang ramai, mereka melayan pesakit psoriasis dengan cara yang berbeza menyebabkan ramai yang mengalami kemurungan. Menambah tekanan yang tidak perlu kepada pesakit psoriasis hanya akan memburukkan keadaan kulit seseorang,” katanya kepada NST.

“Psoriasis boleh membawa kepada tekanan psikologi kerana pesakit-pesakit akan dipandang serong apabila mereka berada di khalayak ramai. Faktor lain yang boleh memburukkan keadaan termasuk penggunaan alkohol yang berlebihan, jangkitan, kecederaan, obesiti, hipokalsemia dan pengambilan ubat tertentu.

“Mereka yang mempunyai psoriasis perlu mengekalkan gaya hidup sihat dan belajar bagaimana untuk menguruskan tahap tekanan mereka atau keadaan mereka akan bertambah buruk.”

Dr Azura turut menegaskan bahawa psoriasis boleh menjejaskan semua peringkat umur.

Terdapat lima jenis psoriasis – plak (vulgaris), guttate, songsang / lentur, erythrodermic dan pustular. Psoriasis plak adalah yang paling lazim di Malaysia dengan 80 hingga 85 peratus pesakit yang mengalaminya.

Dr Azura berkata selain kulit, penyakit ini juga boleh menjejaskan kuku dan sendi.

“Data dari Pejabat Psoriasis Kebangsaan menunjukkan bahawa hampir 59 peratus kes di Malaysia mempunyai kejanggalan pada kuku mereka iaitu terdapat lubang kecil dan kuku mereka menjadi lebih tebal, menyerupai jangkitan kulat.

“Hampir 14 peratus daripada rakyat Malaysia dengan penyakit kulit ini turut mempunyai masalah dengan sendi mereka, menyebabkan kerosakan sendi, bengkak dan kerosakan sendi progresif,” katanya sambil menambah walaupun penyakit itu tidak dapat diubati, ada rawatan yang dapat membantu untuk mengawalnya.

Show More

Related Articles

Back to top button