Isu SemasaTempatan

#Justice4Adib: Bawa Pembunuh ke Muka Pengadilan

Kematian anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kassim kini menjadi satu kes pembunuhan.

Ketua Polis Selangor, Datuk Ab Rashid Ab Wahab, dalam mengesahkan perkara itu, berkata kes itu kini disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

“Kes itu sebelum ini disiasat mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan kerana cubaan membunuh, berikutan kecederaan yang dialami Adib dalam kejadian di kuil di Seafield, Subang Jaya bulan lepas.

“Bagaimanapun, kami telah mengklasifikasikan semula kes itu kepada pembunuhan,” katanya dalam satu kenyataan ringkas semalam.

Adib meninggal dunia di Institut Jantung Negara malam tadi, hampir sebulan selepas kejadian di Kuil Sri Maha Mariamman di Subang Jaya yang meragut nyawanya.

Walaupun pada mulanya menunjukkan tanda-tanda pemulihan, keadaannya berubah menjadi lebih teruk pada hari Ahad. IJN, dalam satu kenyataan, berkata fungsi paru-parunya telah merosot.

Adib meninggal dunia pada pukul 9.41 malam tadi (17 Disember) bersama ahli keluarganya di sisi.

Kuil Sri Maha Mariamman dilaporkan menjadi “medan pertempuran” antara ahli-ahli jawatankuasa pesaing dan pemaju perumahan, yang telah membeli tanah itu.

Masalah bermula pada 26 Nov pagi apabila pertembungan berlaku di antara dua kumpulan di kuil, terbabit dan rusuhan hanya berlaku ketika polis tiba di tempat kejadian.

Pada 27 Nov, Adib, 24 tahun dan pasukannya telah memberi respons kepada laporan kebakaran kenderaan di luar kuil.

Walau bagaimanapun, Adib telah diseret keluar dari kenderaan itu dan diserang oleh sekumpulan samseng sebelum diselamatkan oleh orang ramai yang bergegas ke Pusat Perubatan Subang Jaya (SJMC) untuk rawatan.

Adib kemudian dipindahkan ke IJN untuk menerima rawatan lanjut dan disokong oleh mesin bantuan pernafasan dengan keadaannya yang kritikal.

Pasukan petugas Keselamatan Sri Maha Mariamman mendakwa bahawa Adib tidak diserang oleh sekumpulan perusuh tetapi sebaliknya dilanggar oleh enjin kenderaan bomba.

Tuntutan itu disangkal oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat. Polis kemudian mengesahkan bahawa Adib diserang oleh para perusuh.

Pada hari-hari berikutnya, polis menahan 106 orang untuk membantu siasatan kes itu. Empat lelaki, berumur antara 21 dan 24, adalah yang terbaru direman pada 10 Disember.

Kematian Muhammad Adib telah mencetuskan kesedihan dalam kalangan rakyat Malaysia. Tanda pagar #Adib dan # Justice4Adib juga sedang sohor kini di Twitter, dengan pengguna media sosial mendesak satu sama lain untuk menggunakan hashtag itu bagi menekan pihak berkuasa untuk membawa penjenayah terlibat ke pengadilan.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close