MalaysiaPolitik

Dilema Zahid: Lepaskan Jawatan Atau Umno Terkubur

Keputusan sekumpulan pemimpin untuk meninggalkan parti dan tekanan terhadap presidennya Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi untuk meletak jawatan, telah menyebabkan Umno huru-hara.

Timbalan Pengerusi Institut Darul Ehsan Prof Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman berkata, “Umno berada dalam keadaan kacau-bilau dan rapuh. Tidak ada keraguan mengenainya. “

Redzuan menambah bahawa Umno sama sekali tidak mempunyai masa depan kerana rakan Barisan Nasional (BN), MCA telah menyuarakan hasratnya meninggalkan gabungan itu.

Sementara itu, MIC mungkin kehilangan kerusi Parlimen Cameron Highlands dalam pilihan raya kecil yang masih belum dijadualkan.

“Umno dan BN tidak mempunyai masa depan. Keadaan ini diburukkan lagi dengan orang-orang seperti Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak dan Datuk Seri Hamzah Zainudin yang meninggalkan parti itu sementara Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan mengkritik kepimpinannya.

“Mereka adalah penyokong kuat Datuk Seri Najib Razak (bekas presiden Umno). Mereka dianggap benteng parti, dengan mereka keluar, apa lagi yang boleh diharapkan oleh Umno? “Kata Redzuan kepada New Straits Times.

Bagaimanapun, Redzuan merasakan bahawa Umno harus terus wujud kerana negara memerlukan pembangkang yang baik bukan hanya untuk Malaysia tetapi untuk amalan demokrasi yang seimbang.

“Menghapuskan Umno dan BN adalah sesuatu yang tidak wajar. Umno mendapat sokongan akar umbi yang kuat tetapi mempunyai masalah dengan pemimpinnya. Isu sekarang ialah sama ada Umno mempunyai kekuatan untuk menerima tekanan sebagai pembangkang. Tetapi sekarang parti itu kelihatan seperti tidak boleh menerimanya,” katanya.

Redzuan menambah bahawa tuntutan untuk Zahid meletak jawatan adalah kerana pemimpin yang dipilih dalam pemilihan presiden itu mempunyai isu integriti.

“Zahid sudah mempunyai 45 pertuduhan. Jika jumlah itu belum mampu menyedarkannya, mungkin Zahid perlu dituduh dengan lebih banyak kesalahan. “

Geostrategis, Dr Azmi Hassan dari Universiti Teknologi Malaysia menyifatkan tuntutan supaya Zahid meletak jawatan hanyalah gangguan kepada ancaman sebenar yang dihadapi oleh Umno.

Azmi berkata walaupun Zahid meletak jawatan sebagai presiden, beliau merasakan pemimpin Umno akan tetap meninggalkan parti itu.

“Zahid tahu bahawa kepimpinannya tiada kena-mengena dengan keputusan pemimpin yang meninggalkan parti itu. Tuntutan untuk peletakan jawatannya hanyalah penyamaran yang digunakan oleh anggota parlimen yang keluar dari Umno.

“Zahid masih mempunyai sokongan dari akar umbi dan beliau sedar akan kelebihan ini. Saya rasa Zahid akan menggunakannya sebagai kelebihan untuk terus memimpin Umno,” tambah Azmi.

Sementara itu, penganalisis dasar awam Profesor Madya Dr Ahmad Naqiyuddin Bakar dari Fakulti Pengajian Sains dan Pengajian Dasar Universiti Teknologi MARA (UiTM) berkata, keputusan Zahid yang memilih untuk tidak akur terhadap tuntutan perletakan jawatannya, adalah sesuatu yang perlu dipertimbangkan semula.

Ahmad Naqiyuddin berkata adalah lebih baik sekiranya Zahid meletak jawatan secepat mungkin untuk membuka jalan bagi parti itu mendapatkan mandat baru melalui perhimpunan agung khas.

“Zahid sepatutnya meletak jawatan dan mengadakan semula pemilihan presiden baru dengan mandat yang kuat. Diharapkan dengan mandat baru, krisis Umno dapat diselesaikan dan dielakkan daripada berpanjangan. Jika episod ini berpanjangan, Umno akan merudum.

Dalam hal ini, Zahid tidak sepatutnya bertindak bersendirian dan mengabaikan suara orang ramai. Lupakah beliau bahawa BN tumbang kerana bekas presiden Umno terdahulu juga berkelakuan seperti ini?

Show More

Related Articles

Back to top button