AntarabangsaBisnes & Ekonomi

Saham Johnson & Johnson Turun Lebih 10% Selepas Laporan Asbestos

Saham syarikat Johnson & Johnson menjunam lebih daripada 10% pada hari Jumaat, selepas Reuters melaporkan bahawa syarikat gergasi farmaseutikal Amerika Syarikat itu telah lama mengetahui mengenai bahan asbestos yang mencemari produk bedak talkumnya selama beberapa dekad.

Laporan itu datang apabila syarikat tersebut menghadapi ribuan tuntutan mahkamah ke atas produk talkumnya kerana menyebabkan kanser.

Kajian semula dokumen oleh Reuters mendapati bahawa syarikat itu sedar jumlah asbestos di dalam produknya sejak sekurang-kurangnya 1971.

Peguam Johnson & Johnson berkata: “Bedak bayi Johnson & Johnson adalah selamat dan bebas asbestos.

“Artikel Reuters itu menyebelahi satu pihak, palsu dan membahayakan. Secara ringkasnya, laporan Reuters adalah hanya satu teori konspirasi yang tidak masuk akal.”

Peguam Peter Bicks memberitahu Reuters dalam e-mel. “Konsensus saintifik adalah bahawa talkum yang digunakan dalam serbuk badan berasaskan talkum itu tidak menyebabkan kanser, tanpa mengira apa yang ada dalam talkum itu.

“Ini benar walaupun – dan ia tidak – Johnson & Johnson kosmetik talkum pernah mengandungi sedikit asbestos tetapi dengan jumlah yang tidak dapat dikesan.”

 Ujian dalaman

Reuters mengkaji semula dokumen Johnson & Johnson yang dihasilkan sebagai sebahagian daripada percubaan produk, yang kebanyakannya telah dilindungi daripada orang ramai atas perintah mahkamah.

Dokumen-dokumen tersebut mendedahkan bahawa daripada sekurang-kurangnya 1971 hingga awal tahun 2000, ujian dalaman firma kadang-kadang menemui sejumlah kecil asbestos dalam serbuk mentah dan juga serbuk siap.

Kebanyakan ujian daripada firma itu tidak menemui asbestos, dan ia tidak mendedahkan ujian yang mengandungi asbestos kepada pengawal selia, lapor Reuters.

Bicks berkata ujian yang diambil oleh artikel Reuters adalah hasil “outlier“. Di mahkamah, firma itu berpendapat bahawa beberapa dokumen tersebut merujuk kepada produk talkum industri dan bukan produk talkum bayi.

Beberapa kes terhadap Johnson & Johnson telah dikemukakan di mahkamah.

Pada bulan Julai, Johnson & Johnson diperintahkan membayar ganti rugi $ 4.7bn (RM19bil) kepada 22 wanita yang mendakwa bahawa produk talkum mereka menyebabkan kanser ovari.

Keputusan itu menandakan pembayaran terbesar oleh firma itu terhadap sesuatu tuduhan.

 

Sumber: BBC

Show More

Related Articles

Back to top button