Isu SemasaTempatan

Ini Adalah Sebab Mengapa Malaysia Menentang ILS Seletar

Menteri Pengangkutan Anthony Loke telah memuat naik video di media sosial untuk menerangkan pendirian Malaysia terhadap Sistem Pendaratan Instrumen Lapangan Terbang Seletar (ILS).

Beliau berkata pelabuhan Pasir Gudang akan menghadapi risiko yang lebih tinggi berikutan ketinggian yang ingin ditetapkan Singapura untuk lapangan terbang ILS terbabit.

“Kita tidak boleh membina bangunan tinggi di atas Pasir Gudang jika laluan penerbangan itu dibenarkan. Malah, kren juga akan melepasi batas ketinggian,” kata Loke dalam video infografik yang disiarkan di laman Facebooknya.

Dalam status itu, beliau meminta Singapura untuk meminda laluan penerbangan yang dipertikaikan dan menarik balik pengumuman mengenai pendekatan ILS yang akan berkuat kuasa pada 3 Januari 2019.

Memetik laporanĀ The Star, ILS adalah sistem landasan tepat untuk bantuan mendarat yang boleh membantu pesawat mendarat walaupun dalam penglihatan yang kurang baik.

Loke berkata jika laluan penerbangan ILS dibenarkan, Malaysia tidak dapat membina bangunan tinggi di Pasir Gudang dengan pelabuhan itu juga terdedah kepada risiko yang lebih tinggi dan pelbagai sekatan.

“Sebelum ini, Lapangan Terbang Seletar tidak menggunakan ILS. Juruterbang boleh bergerak sekitar rintangan dan tiada peraturan ketinggian diperlukan di sekitar kawasan laluan penerbangan.

“Tetapi sekarang, adalah wajib untuk mengenakan sekatan ketinggian untuk ILS. Dalam kes ini, kawasan yang terjejas adalah seperti yang ditunjukkan dari Pasir Gudang ke Ayer Tawar dan hampir ke Kota Tinggi.

“Pendirian kami jelas, kami tidak menentang Seletar. Tetapi laluan pendaratan penerbangan ILS, ia tidak boleh melalui Pasir Gudang,” katanya.

Video yang dimuat naik di laman Facebook itu menjelaskan mengapa Malaysia menentang ILS, termasuk sekatan ketinggian untuk laluan penerbangan ILS dari Lapangan Terbang Seletar.

Menurut video, Point 1 (3km dari Seletar Airport) tidak boleh lebih tinggi daripada 54m, dan ketinggian maksimum untuk Point 2 (6km jauhnya) adalah 145m.

Loke berkata pada hari Isnin bahawa walaupun beliau menghargai usaha Singapura dalam mempromosikan ketelusan dengan mendedahkan dokumen yang berkaitan dengan perundingan yang diadakan dengan Malaysia pada 4 Disember, pendedahan itu “hanyalah separa dan selektif dengan matlamat utama mempengaruhi pendapat umum”.

Kementerian Pengangkutan Malaysia berkata prinsip perundingan adalah untuk tidak mendedahkan dokumen antara kedua-dua pihak bagi mengelakkan kontroversi media dan meraih sokongan orang ramai.

Ia amat penting untuk rundingan dipelihara dengan sulit untuk memudahkan pertukaran yang kukuh dan konstruktif.

Ini menyusul kenyataan 10 Disember oleh Kementerian Pengangkutan Singapura memanggil Malaysia untuk menerbitkan semua dokumen dan rekod perbincangan antara kedua-dua negara dan menunjukkan rekod mesyuarat terakhir pada 29 dan 30 Nov.

Kementerian Pengangkutan juga menyatakan bahawa CAAM (Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia) tidak pernah bersetuju atau memberi kelulusan untuk penerbitan prosedur ILS baru untuk Lapangan Terbang Seletar.

Show More

Related Articles

Back to top button