MalaysiaPolitik

Zahid Hamidi Sedia “Bercerai” Dengan UMNO?

Rancangan untuk menukar presiden Umno dikatakan berada dalam pertimbangan dan sesetengah pihak percaya bahawa Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, telah “bersetuju” untuk berpisah dengan Umno sebelum akhir tahun ini.

Seorang ahli parlimen Umno veteran memberitahu New Straits Times bahawa “ini adalah satu-satunya cara untuk Umno bergerak ke hadapan”.

“Ini adalah sesuatu yang Zahid dan Ahli Parlimen Umno lain boleh bersetuju,” katanya, mendakwa bahawa 98 peratus daripada 48 Ahli Parlimen Umno telah bersetuju.

Sumber dalam parti berkata langkah itu, yang telah berada dalam perancangan selama beberapa minggu yang lalu, telah mendapat sokongan majoriti ahli Majlis Tertinggi parti.

NST dalam beberapa bulan kebelakangan ini melaporkan mengenai usaha untuk menggulingkan Zahid, tetapi ini telah menjadi sia-sia kerana para pemimpin kanan dan ahli Majlis Tertinggi tidak melakukannya kerana takut akan dikritik. Walau bagaimanapun, langkah semasa ini dikatakan berada dalam persediaan.

“Seorang pemimpin senior telah mengumpulkan kira-kira 30 Ahli Parlimen. Mereka telah membuat kemajuan dalam beberapa minggu yang lalu,” katanya sambil menambah bahawa kebanyakan mereka yang terlibat dalam rancangan itu adalah para pengikut Tun Dr Mahathir Mohamad.

Seorang lagi anggota Parlimen yang telah lama berkhidmat menyokong langkah untuk menurunkan Zahid, tetapi mengatakan bahawa bukan satu, tetapi beberapa langkah sedang dirancang oleh para pemimpin.

“Ya, memang benar seorang pemimpin senior mempunyai 30 orang anggota parlimen, tetapi semua orang tahu ada seorang lagi senior yang mempunyai sokongan 38 ahli parlimen. Mereka terikat untuk bekerjasama kerana kebanyakan Ahli Parlimen adalah orang yang sama.

“Pada akhirnya, Ahli Parlimen ini akan memutuskan sama ada Zahid akan kekal atau meninggalkan Umno. Mereka (Ahli Parlimen) adalah yang mewakili parti dan rakyat di Parlimen,” katanya.

Beliau berkata banyak pemimpin dalam parti itu mahu Zahid meletak jawatan kerana beliau mempamerkan Umno secara negatif.

“Kami tahu ada yang menentang penyingkiran Zahid, tetapi kita perlu menerima apa yang majoriti mahu,” katanya.

Penganalisis politik Dr Sivamurugan Pandian berkata jika benar bahawa Zahid bersedia untuk meninggalkan Umno, ia akan membuktikan bahawa “beliau mahu menyelamatkan Umno. Ia juga akan membolehkan beliau memberi tumpuan kepada dakwaan mahkamahnya serta memberi laluan kepada orang lain untuk memainkan peranannya dalam parti.”

Bagaimanapun, katanya, Zahid perlu berhati-hati kerana setiap langkah yang dibuat olehnya boleh menjejaskan parti, yang perlu bersatu untuk kekal relevan.

Ramai yang telah mengkritik Zahid kerana gagal mengemudi parti pimpinannya ke hadapan.

“Sejak 9 Mei, beliau seperti masih mencari cara untuk menunjukkan kepimpinan,” katanya.

Dr Oh Ei Sun dari Institut Strategi dan Kepimpinan Asia berkata Umno, dengan aset parti yang besar dan juga sejumlah besar Ahli Parlimen, masih merupakan parti yang berdaya maju.

Walau bagaimanapun, beliau berkata, parti itu perlu terlebih dahulu mengubah imej mereka dengan tidak lagi menggunakan sentimen perkauman dan keagamaan. Umno juga perlu memperbaharui parti mereka dengan melantik pemimpin muda dan progresif.

“Menghilangkan muka lama adalah langkah ke arah memperbaharui parti. Zahid perlu memilih sama ada untuk meningkatkan cara kepimpinan beliau atau mengundur diri,” katanya.

Berbeza dengan Zahid, beliau berkata bekas presiden parti, Datuk Seri Najib Razak nampaknya lebih lantang menentang dasar kerajaan yang baru.

Bagaimanapun, katanya, Najib tidak akan menggantikan Zahid kerana kedua-dua mereka terperangkap dalam kes mahkamah.

Dia berpendapat Ahli Parlimen Rembau dan bekas ketua Pemuda Khairy Jamaluddin boleh menjadi orang pilihan untuk menerajui Umno kerana orang lain “tidak cukup karismatik”.

Bagaimanapun, sebilangan kecil anggota Parlimen lain mendakwa tidak mempunyai maklumat mengenai perkembangan ini. Ini juga bermakna bahawa mereka tidak mahu bercakap mengenainya, kerana takut ia tidak akan berlaku.

Naib Presiden Umno, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, “tidak”, manakala Ahli Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata tidak perlu bertindak seperti itu, apabila ditanya mengenainya.

Ahmad Maslan menggambarkannya sebagai “khabar angin yang dicipta oleh mereka yang tidak berpuas hati kerana kalah dalam pemilihan presiden.”

Show More

Related Articles

Back to top button