AntarabangsaIsu Semasa

Singapura Lancar Bas Awam “On Demand”

Singapura melancarkan percubaan enam bulan untuk perkhidmatan bas awam “on demand”, dengan menggunakan teknologi bagi mengurangkan kesesakan lalu lintas dalam Bandar itu.

Penumpang boleh meminta untuk diambil dan diturunkan di mana-mana perhentian bas di kawasan yang ditetapkan melalui aplikasi mudah alih, kata Pihak Berkuasa Pengangkutan Darat Singapura (LTA) dalam satu kenyataan.

Perkhidmatan itu boleh “mengoptimumkan sumber yang terhad di mana perjalanan bas akan lebih lancar dan mudah. Bas kini tidak lagi perlu bergerak di kawasan atau semasa penumpang tiada”, kata LTA.

Populariti perkhidmatan e-panggilan termasuk Uber dan Grab, hanya memburukkan lagi masalah lalu lintas di negara itu dan pihak berkuasa terpaksa mengharamkan perkhidmatan e-hailing yang lebih murah seperti jeepney Manila dan teksi motosikal Kuala Lumpur.

Bas awam “on demand” telah dipraktikkan di Amerika Syarikat terutama di bahagian-bahagian New York dan Chicago. Perkhidmatan di Helsinki sangat popular, tetapi terbukti terlalu mahal untuk Bandar itu.

Berbeza dengan Singapura yang penduduknya tinggi, 5.6 juta orang berkumpul di kawasan yang lebih kecil daripada lima daerah di New York, kata Walter Theseira, pakar pengangkutan di Universiti Sains Sosial Singapura.

“Kepadatan penduduk sentiasa membantu menjadikan pengangkutan awam berdaya maju,” katanya.

“Selain itu, Singapura secara ketat mengawal pengangkutan persendirian, mengakibatkan kos yang tinggi, jadi alternatif swasta juga tidak akan berguna.”

Kos untuk memiliki sebuah kereta di Singapura adalah antara yang tertinggi di dunia.

Walaupun sistem pengangkutan awam itu berteknologi, akan sentiasa ada kawasan di mana permintaan tidak mencukupi untuk kekerapan perkhidmatan bas yang tetap, kata Theseira.

Oleh itu, apa yang diperlukan adalah campuran “kekerapan perkhidmatan berjadual, ditambah dengan on-demand untuk laluan dan kawasan permintaan yang lebih rendah,” katanya.

Kontrak permulaan untuk perkhidmatan “on demand” itu telah diberikan kepada Syarikat Penerbangan Amerika Syarikat yang berpangkalan di Amerika Syarikat dan Kementerian Perindustrian.

Percubaan akan bermula di kawasan terpilih pada bulan Disember dan kemudian dilanjutkan, kata Jarrold Ong, pengasas bersama Kementerian Pergerakan.

“On-demand” juga boleh berjalan di bandar-bandar yang tidak mempunyai sistem pengangkutan awam, kata Ong lagi.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker