MalaysiaPolitik

Perhimpunan Anti-ICERD: Siapa Yang Menang dan Tewas?

Walaupun retorik yang membawa kepada perhimpunan anti-ICERD adalah satu polemik sensasi, protes itu berjalan dengan aman, tanpa sebarang insiden atau keganasan perkauman.

Demonstrasi yang dianjurkan oleh kumpulan Melayu-Islam, PAS, dan Umno untuk membantah Konvensyen Antarabangsa mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD), menyaksikan 55,000 peserta meskipun Pakatan Harapan (PH) memutuskan untuk tidak mengesahkannya.

Dilakukan secara aman, protes itu dianggap bermaruah berbanding dengan perhimpunan Baju Merah 2015 yang menyaksikan sentimen perkauman yang kuat.

PEMENANG

Melayu-Muslim Konservatif

Sekalipun penunjuk perasaan di perhimpunan itu tidak semestinya memahami perjanjian ICERD, mereka menghantar mesej yang kuat bahawa keistimewaan dan keunggulan Islam harus kekal terjamin dalam Malaysia Baharu.

Walaupun PAS tidak berpengaruh di Pantai Barat dan BN kehilangan kuasa persekutuan, rakyat yang tidak mengundi PH berjaya mendorong kerajaan untuk mengutamakan tuntutan mereka berbanding kebanyakan pendukung PH sendiri yang mahukan kesamarataan dan kebebasan sivil.

PAS

PAS terbukti sebagai gerakan akar umbi yang kuat kerana parti Islam itu membawa ribuan penyokong dalam protes itu, seperti yang telah dilakukan ketika perhimpunan Bersih untuk pilihan raya yang bebas dan adil.

Parti itu juga memastikan para penunjuk perasaan tidak meninggalkan perhimpunan tersebut dalam keadaan berselerak. Unit Amal mereka, yang sebelum ini melindungi penunjuk perasaan pada demonstrasi Bersih, sedang bersiap sedia, walaupun ternyata tidak perlu.

Polis tidak melepaskan gas pemedih mata dan meriam air dalam perhimpunan, tidak seperti dua protes Bersih pada 2015 dan 2016.

Ketuanan kaum

Walaupun insiden perkauman tidak berlaku pada perhimpunan anti-ICERD, fakta bahawa ribuan orang yang memprotes terhadap perjanjian PBB itu sendiri menunjukkan bahawa rakyat Malaysia masih tidak menerima kesaksamaan kaum.

Rakyat Malaysia mungkin telah memilih kerajaan baru untuk pertama kalinya dalam sejarah, tetapi ini tidak bermakna bahawa mereka mengundi terhadap anti-rasisme dan anti-ketuanan.

Malangnya, Malaysia tidak akan dapat mengangkat tarafnya ke tahap yang lebih tinggi selagi semua rakyat tidak menerima satu sama lain.

TEWAS

Pakatan Harapan

Walaupun Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan pada perhimpunan agung PBB ke-73 bahawa Malaysia akan mengesahkan semua teras instrumen hak asasi manusia PBB, pentadbirannya gagal mendapatkan anggota parti mereka sendiri untuk menyokong sepenuhnya pengesahan ICERD.

Pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Amanah, dan PKR mempersoalkan ICERD ketika rakyat menolaknya. Menteri di Jabatan Perdana Menteri P. Waytha Moorthy yang bertanggungjawab terhadap perpaduan, yang hanya melaksanakan kehendak pemerintah, akhirnya menjadi target Pembangkang.

PH berada di belakang dari awal, kerana mereka gagal menghilangkan rasa tidak percaya Melayu-Muslim yang merasakan keistimewaan mereka akan hilang. Malah sebelum mereka mengadakan mesyuarat untuk menjelaskan konvensyen PBB itu, PH terpaksa mengisytiharkan bahawa mereka tidak akan mengesahkan ICERD.

UMNO

Kebanyakan peserta pada perhimpunan di ibu negara itu mungkin penyokong PAS, yang menghabiskan wang mereka sendiri dan mengembara dengan bas selama berjam-jam dari kampung halaman mereka.

Umno, dengan politik wangnya, masih belum dapat mengenal pasti identitinya tanpa kuasa persekutuan dan dilihat menggunakan PAS untuk memperoleh kepercayaan rakyat.

Hak asasi manusia

Oleh kerana sambutan Hari Hak Asasi Manusia yang pada awalnya dijadualkan pada hari yang sama dengan perhimpunan anti-ICERD, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) terpaksa menunda acaranya pada hari berikutnya.

Lebih buruk lagi, Dr Mahathir, pada mulanya yang dijadualkan akan berada di sana, tidak menghadiri acara oleh badan berkanun itu kerana ia menerima ICERD.

Suhakam dan ramai aktivis merasakan bahawa polis sepatutnya telah membantu perhimpunan itu berbanding meminta mereka memberi laluan kepada demonstrasi anti-ICERD.

Satu mesej viral tersebar, “Terdapat dua perhimpunan pada 8 Disember. Satu untuk hak asasi manusia, satu lagi untuk sekatan hak manusia.”

Jelasnya, Malaysia memilih yang kedua.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button