Hiburan

Filem Superhero Asia Pertama Marvel Dikecam Netizen China

Sesetengah orang memanggil filem superhero Asia pertama Marvel sebagai “the next” Black Panther. Tetapi projek yang sepatutnya mengetengahkan watak Shang-Chi sudah mendapat kecaman dari netizen terutama di China.

Mengapa? Ini kerana Shang-Chi adalah mahaguru Kung-Fu yang merupakan anak kepada penjahat Fu Manchu.

Berita pembikinan filem superhero Asia tersebar pada 3 Disember apabila Marvel mencari seorang pembuat filem dari Asia atau Asia-Amerika untuk mengarahkan filem itu, yang sudah mempunyai penulis skrip Cina-Amerika Dave Callaham, penulis skrip Wonder Woman 1984, Spider-Man: Into The Spider-Verse 2.

Tetapi, berita itu mendapat reaksi negatif di China. Watak Shang-Chi yang kurang dikenali dari era 1970-an, tidak dipersoalkan tetapi ayahnya, Fu Manchu, dipersoalkan oleh netizen.

Fu Manchu adalah penjahat buku komik fiksyen yang disesuaikan daripada watak jenayah dari tahun 1930-an yang dicipta oleh penulis novel Inggeris Sax Rohmer. Watak itu dibimbangi menyebarkan stereotaip Asia adalah orientalis.

“Anda pernah menggunakan Fu Manchu untuk menghina China pada suatu ketika dahulu dan  kini anda menggunakan anak Fu untuk mendapatkan wang rakyat China, sangat pintar!” kata seorang pengguna internet di Weibo.

Seorang lagi netizen menulis: “Adalah biasa dalam komik Amerika apabila seorang superhero adalah anak kepada penjahat, tetapi masalahnya adalah Fu Manchu telah menjadi simbol diskriminasi terhadap orang China. Terdapat banyak watak lain yang boleh dipilih oleh mereka tetapi mereka memilih ini, tidak hairanlah mereka dikritik. “

Shang-Chi diinspirasikan dari legenda bintang seni pertahanan diri, Bruce Lee dan sering kali ditampilkan sebagai pasukan dengan Spider-Man, Luke Cage dan Iron Fist. Baru-baru ini keturunannya telah diubah, menjadikannya anak seorang ahli sihir Cina bernama Zheng Zu.

Marvel dilihat sangat komited untuk mempelbagaikan watak superhero dalam filemnya sejak kebelakangan ini.

Produksi itu telah dipuji kerana memecahkan dominasi “orang putih” menerusi Black Panther, Luke Cage dan filem animasi Spider-Man yang akan datang bakal menampilkan remaja hitam Miles Morales serta memperkenalkan barisan superhero yang lebih pelbagai dalam komik, dengan seorang remaja Muslim Miss Marvel, Thor versi wanita dan juga Hulk versi Korea.

Pada masa yang sama, Marvel juga telah dikritik kerana stereotaip dalam rancangan Netflix Iron Fist dan dikecam kerana mengubah watak Ancient One dalam Doctor Strange dari orang Cina kepada Celtic. Editorial di Marvel Comics CB Cebulski juga terlibat dalam skandal tahun lepas apabila dia pernah menulis komik bertema Asia di bawah nama samaran Jepun.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close