Isu SemasaMalaysiaPolitikTempatan

Apa Jadi Jika Anggota Parti PH Sertai Perhimpunan ICERD?

Pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan nampaknya berada dalam keadaan serba salah, sama ada tindakan disiplin harus diambil terhadap ahli parti yang menghadiri perhimpunan anti-Icerd (Konvensyen Antarabangsa mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum) yang dianjurkan oleh Umno dan PAS.

Setakat ini, tiada parti Pakatan Harapan telah mengeluarkan larangan ke atas anggota yang menghadiri perhimpunan anti-Icerd.

Bagaimanapun, naib presiden PKR, Zuraida Kamaruddin berkata tindakan perlu diambil terhadap anggota PKR yang menghadiri perhimpunan anti-Icerd kerana parti itu sendiri menentang perhimpunan terbabit.

Presiden Parti Amanah Nasional (Amanah) Mohamad Sabu berkata tidak ada larangan, tetapi beliau yakin anggota Amanah akan tidak berminat mengenai perhimpunan itu.

“Sebab seseorang menyertai Bersatu adalah kerana perbezaan yang besar antara Bersatu dan parti-parti ini (Umno dan PAS),” ujarnya.

Beliau berkata walaupun anggota Bersatu bebas untuk menghadiri perhimpunan itu, mereka harus mempersoalkan apa yang dilakukan perhimpunan itu.

“Selain itu, jika ada masalah semasa perhimpunan dan anda ditangkap oleh pihak berkuasa, janganlah menyalahkan kepimpinan jika mereka mengambil tindakan terhadap anda,” katanya.

Beliau berkata ahli Bersatu perlu ingat bahawa presiden dan Perdana Menteri mereka Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri tidak menyokong perhimpunan tersebut.

Tidak seperti yang dilaporkan sebelumnya, Dr Mahathir tidak akan menghadiri majlis Suhakam di Padang Timur, Petaling Jaya kerana perhimpunan hak asasi itu ditangguhkan pada hari Ahad, 9 Disember.

Pada 28 Nov, Dr Mahathir berkata parti akan memutuskan sama ada tindakan tatatertib akan diambil terhadap anggota yang menghadiri perhimpunan anti-Icerd.

Dalam perkembangan lain, tinjauan pendapat yang dilakukan oleh Facebook Page Mukhriz Mahathir FC menanyakan “apakah perhimpunan anti-Icerd WAJAR diteruskan memandangkan para responden sangat teruja untuk menyertai perhimpunan tersebut”.

Laman Facebook (@MukhrizMahathirFC) mempunyai lebih 500,000 pengikut dan menggambarkan dirinya sebagai kelab penggemar rasmi Mukhriz, timbalan presiden Bersatu.

Pungutan suara itu dijalankan dari pagi Rabu dan dijadualkan sehingga 8 Khamis menyatakan bahawa kerajaan telah menolak Icerd di Malaysia.

“Oleh itu, masihkah ada keperluan bagi perhimpunan anti-Icerd pada 8 Dis?”

Pada 3.45 petang Khamis, 83% mengundi “Ya!”, manakala 17% mengundi “Tidak!”,dengan sejumlah 43,200 responden mengambil bahagian.

Siaran mengenai pengundian juga menarik lebih daripada 1,600 komen di Facebook. Pemeriksaan di bahagian komen menunjukkan banyak sokongan diberikan untuk perhimpunan tersebut.

Tidak ada respon segera dari Mukhriz dan pentadbir laman Facebook Mukhriz Mahathir FC mengenai pengundian itu. Tetapi sehingga jam 5 petang hari Khamis , tinjauan itu telah dikeluarkan dari akaun Facebook.

The Star

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close