Gaya HidupPercutian

Menambat Hati Pelancong China Kini Satu Keperluan

Orang China bukanlah contoh pelancong terbaik dan kerana negara China begitu besar, kita terpaksa berurusan dengan pelbagai jenis kerenah pelancong dari tanah besar itu.

Tetapi setiap negara mahukan pelancong China, walaupun terdapat laporan buruk yang melibatkan negara-negara tuan rumah dan penduduk tanah besar ini.

Bilangan orang China dalam perjalanan ke luar negara akan meningkat dua kali ganda kepada 259 juta pada tahun 2030 daripada 97.5 juta tahun ini, kata sebuah kajian oleh Euromonitor International. Ini didedahkan di World Travel Market di London.

Sudah tentu, seluruh negara ingin membuka pintu seluas-luasnya untuk pelancong China yang mempunyai selera untuk barangan mewah berjenama dan santapan ekslusif ketika melancong.

Thailand menjadi tajuk utama kerana memperkenalkan lorong imigresen yang khusus bagi pelancong China. Pemegang pasport China kini boleh menggunakan mana-mana 18 lorong yang dikhaskan untuk mereka di lapangan terbang Suvarnabhumi.

Timbalan Ketua Polis Pelancongan, Pol Maj. Surachet Hakpal berkata lorong VIP, yang dikendalikan oleh pegawai imigresen yang boleh berbahasa Cina, bertujuan untuk memperlihatkan “hospitaliti dan keikhlasan” Thailand terhadap pelancong China.

Dalam tempoh enam tahun yang lalu, China telah menjadi pelancong utama Thailand. Pada 2017, lebih daripada seperempat daripada 35 juta pelancong dari Thailand ada dari China.

Berdasarkan situasi ini, Malaysia harus bimbang atau lebih tepat lagi, cemas! Ketibaan pelancong dari China ke Malaysia menurun sebanyak 30% sehingga 35% semasa cuti Hari Kebangsaan mereka pada Oktober, berbanding tahun lalu.

Pemain industri berkata, ini kali pertama Malaysia mencatatkan penurunan pelancong dari China semasa “minggu keemasan”, atau puncak musim pelancongan di China. “Minggu keemasan” China tahun lepas, dari 1 hingga 7 Okt, menyaksikan kira-kira 180,000 pelancong China datang ke Malaysia.

Bagi pelancong China, pertimbangan pertama ketika memilih destinasi pelancongan adalah sama ada negara tuan rumah mesra China atau pun tidak. Yang lain adalah keselamatan, tempat tarikan pelancongan dan pusat beli-belah.

Walaupun pelancong China menyukai pantai, budaya dan makanan Malaysia, negara kita sepertinya belum bersedia untuk menerima ketibaan tiga juta pelancong China tahun ini.

Menurut penyelidikan oleh ForwardKeys, sesebuah negara perlu mempunyai empat faktor penting ini jika mahu menjadi pilihan pelancong dari China. Ini termasuk tawaran penerbangan secara terus, kemudahan visa, kepekaan terhadap kalendar percutian China dan reputasi untuk menjadi tempat yang selamat untuk dikunjungi.

Malaysia telah tertinggal di belakang negara-negara Asean lain seperti Thailand, Singapura dan Vietnam dalam menarik para pelancong, dan apabila lebih ramai pelancong China melancong, mereka akan membuat perbandingan terhadap perkhidmatan terbaik yang disediakan.

Sabah telah menjadi destinasi kegemaran pelancong China yang lebih muda, yang mempunyai pendapatan yang lebih baik, kerana penerbangan terus dan air laut yang jelas. Mereka sukakan Sipadan, tetapi Semporna adalah antara pulau terbaik di dunia.

Tetapi, perlu diakui bahawa Semporna dipenuhi sampah-sarap dan kehadiran orang asing (pendatang tanpa izin), tidak menjadikan pelancong (termasuk rakyat Malaysia) berasa selamat. Situasi ini kekal tidak berubah walaupun terdapat banyak aduan.

Januari lepas, sebuah bot pelancong mengangkut 28 pelancong China dan tiga anak kapal dari Kota Kinabalu ke pulau Mengalum telah terbalik. Dan jika kita tidak berhati-hati, kita perlu menangani isu yang sama sekali lagi kecuali ada penguatkuasaan yang berterusan oleh pihak berkuasa.

Malaysia telah mengisytiharkan Tahun Melawat Malaysia 2020 dan ini bermakna Kementerian Pelancongan, sebagai badan yang bertanggungjawab, mesti bertindak bersama untuk mencapai sasaran yang diunjurkan. Persoalannya, berapa banyak yang telah dilakukan setakat ini?

Dan tentunya, kementerian perlu mencari bantuan pihak berkepentingan untuk membuat Tahun Melawat Malaysia 2020 sebagai satu acara yang sangat berjaya.

Dan untuk permulaan, perlu diketahui bahawa para pelancong adalah pelanggan dan bukan hanya pelawat, dan mereka yang menggunakan syarikat penerbangan kita bukan hanya penumpang, jadi pelanggan yang membayar harus dilayan dengan ramah, dan perkhidmatan adalah iklan terbaik untuk negara kita.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close