Gaya HidupKesihatan

Bahaya Hamil Pada Usia Remaja

Kehamilan terlalu awal atau kehamilan usia remaja adalah kehamilan ketika umur ibu kurang dari 19 tahun.

Kelahiran bayi dari ibu remaja di Malaysia telah berubah dari 14,000 hingga 18,000 setiap tahun sejak awal tahun 2010. Ini bermakna purata adalah antara 37 dan 50 kelahiran setiap hari.

Sebagai perbandingan, kejadian di Singapura dan Hong Kong adalah sekitar 20% hingga 30% dari Malaysia.

Menurut statistik polis, terdapat kira-kira 80 hingga 100 bayi baru lahir ditemui setiap tahun, dengan lebih daripada 50% ditemui mati.

Faktor kehamilan remaja

Data dari Dana Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unicef) Malaysia mendedahkan bahawa kehamilan remaja berkait rapat dengan kemiskinan, sama ada si ibu menganggur atau bekerja dengan gaji rendah.

Satu kajian terhadap remaja hamil di dua rumah perlindungan wanita melaporkan kekurangan pengawasan ibu bapa sebagai punca, dengan kira-kira separuh melaporkan komunikasi yang buruk dengan ibu bapa mereka mengenai isu-isu peribadi.

Satu lagi kajian di klinik semi-desa melaporkan bahawa kira-kira sepertiga remaja hamil mempunyai latar belakang pendidikan yang rendah.

Tahap pendidikan yang rendah meningkatkan kemungkinan pengetahuan seksual dan reproduktif yang tidak mencukupi, dan penglibatan dalam aktiviti seksual yang berisiko.

Pelbagai kajian telah melaporkan tahap pengetahuan yang rendah tentang kesihatan seksual dan reproduktif, walaupun di kalangan pelajar universiti.

Memetik laporan Star2, satu kajian pada tahun 1998 melaporkan bahawa 50% daripada remaja berusia 14-15 tahun telah membaca bahan lucah dan 44% melihat gambar lucah dalam majalah dan video.

Pengaruh rakan sebaya juga dilaporkan telah menyumbang secara signifikan kepada kehamilan remaja.

Kajian telah melaporkan bahawa kejadian seks sebelum berkahwin antara remaja di Lembah Klang dan Negeri Sembilan adalah masing-masing 13% dan 5.3%, dengan tiga suku daripaddanya tidak menggunakan apa-apa bentuk kontrasepsi.

Kesan kesihatan

Remaja secara biologi tidak bersedia untuk kehamilan. Kehamilan remaja terus menjadi punca utama kematian ibu dan bayi, serta kitaran penyakit dan kemiskinan antara generasi. Melahirkan bayi di usia muda menyumbang lebih daripada 90% daripada semua kematian ibu di seluruh dunia.

Kajian tempatan melaporkan kurangnya konsultasi kandungan di pusat penjagaan kesihatan, ketidakpastian tentang tarikh kelahiran, penyakit dari kandungan, kelahiran pramatang dan komplikasi bersalin adalah antara risiko kehamilan remaja.

Apabila terdapat perundingan antenatal yang sedikit, ibu dan kandungan akan kurang menerima diagnosis dan rawatan pencegahan seperti anemia tidak dapat diberikan. Didikan untuk menjaga serta rancangan untuk membesarkan bayi juga tidak dapat disampaikan kepada bakal ibu muda.

Kira-kira satu dari daripada empat ibu remaja mempunyai kelahiran pramatang. Ini mendedahkan bayi kepada komplikasi perinatal seperti masalah pernafasan dan jangkitan.

Di samping itu, berat kelahiran yang rendah bayi pramatang mendedahkan mereka kepada kesan kesihatan jangka panjang. Kajian penduduk di rumah perlindungan tempatan melaporkan kira-kira 93% mengalami masalah emosi; Masalah tidur 58%; dan 46% kurang keyakinan diri.

Kehamilan yang kerap pada usia muda juga mendedahkan ibu dan bayi kepada risiko yang lebih buruk.

Kajian kehamilan remaja dari negara-negara lain melaporkan risiko yang lebih tinggi untuk “eclampsia”; saluran kemaluan dan jangkitan sistemik; pendarahan sebelum dan selepas bersalin; kekerapan bersalin secara pembedahan; dan pengguguran tidak selamat yang menyumbang kepada kematian ibu dan masalah kesihatan yang berkekalan.

Kesan sosial dan ekonomi

Remaja yang hamil di usia muda mungkin akan keluar dari sekolah kerana kehamilan awal atau perkahwinan. Tahap pendidikan yang lebih rendah membawa kepada kemahiran dan peluang pekerjaan yang lebih sedikit.

Kajian telah mendapati bahawa perkahwinan di usia remaja mengurangkan pendapatan di masa depan.

Kesan ekonomi adalah bahawa negara akan kehilangan pendapatan tahunan yang akan diperolehi oleh wanita-wanita ini sepanjang hayat mereka jika mereka tidak mempunyai kehamilan remaja.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker