AntarabangsaIsu SemasaTempatan

Laut China Selatan Perlu Kekal Terbuka Untuk Semua

Malaysia telah menegaskan semula pendirian bahawa Laut China Selatan sepatutnya boleh diakses oleh semua kapal walaupun China menuntut haknya di kawasan yang dipertikaikan itu.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata adalah lebih penting bagi kapal-kapal melepasi Laut China Selatan secara bebas daripada China meletakkan tuntutan di laluan laut utama terbabit.

“Dakwaan China terhadap Laut China Selatan berdasarkan namanya. Tetapi pada masa ini, kapal masih boleh melalui Selat Melaka dan Laut China Selatan.

“Laut adalah saluran komunikasi utama, jadi China ingin memastikan laut itu bebas untuk menjalankan perdagangannya sendiri. Saya tidak fikir mereka mahu menghentikan kapal-kapal lain daripada melaluinya dan saya fikir Malaysia tiada masalah,” kata Dr Mahathir dalam temu bual.

Berikutan lawatan rasmi beliau ke China pada bulan Ogos, Dr Mahathir memberitahu rangkaian televisyen ThaiPBS bahawa tidak bijak bagi negara-negara Asean untuk mengamalkan pendirian konfrontasi terhadap China apabila negara itu menuntut Laut China Selatan.

Beliau berkata bahawa negara-negara Asean boleh membantah tuntutan itu tetapi negara kuasa besar itu dengan mudah boleh mengabaikannya.

Dr Mahathir berkata Malaysia mengambil sikap yang sedikit berbeza dalam pertikaian kerana ia akan menggunakan cara diplomatik untuk berunding dengan China.

Kawasan yang mempunyai kawasan perikanan yang kaya dengan deposit minyak dan gas, dituntut oleh empat negara Asean – Brunei, Malaysia, Filipina dan Vietnam. China dan Taiwan adalah antara dua negara bukan Asean yang menuntutnya.

Pada bulan Ogos tahun ini, Asean dan China bersetuju dengan draf CoC yang akan meletakkan asas untuk rundingan mengenai kawasan maritim yang dipertikaikan itu. Rundingan mengenai kod itu adalah di bawah bidang kuasa Kementerian Luar Negeri.

Ketika rundingan ini berlangsung, China terus agresif membuat kehadirannya di Laut China Selatan dengan kegiatan ketenteraan di rantau ini yang dikatakan Beijing sedang dilakukan secara aman.

Baru-baru ini, lebih banyak negara termasuk Britain, Jepun dan Amerika Syarikat, turut menentang pengaruh China yang semakin meningkat di rantau ini yang mereka bimbang dapat meletakkan lorong laut komersil utama yang menghubungkan Asia dengan Eropah, Amerika Syarikat dan tempat lain, di bawah pengaruh Beijing.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker