Hiburan

Mickey Mouse Kini Sudah 90 Tahun!

Pada tahun 1928, penerbit filem Walt Disney mencari idea untuk mencipta watak kartun baru untuk syarikat filemnya, Walt Disney Studios. Selepas menolak beberapa rekaan, beliau mendapat inspirasi dari seekor tikus jinak yang berada di bawah mejanya.

Walt kemudian berkongsi idea itu dengan animator, Ub Iwerks. Tidak lama kemudian, watak kartun baru dilahirkan! Dan namanya?

Mortimer Mouse. Ya, itu adalah nama asal Mickey Mouse! Namun, isteri Walt Disney, Lillian, membantah dan mengatakan ia kedengaran terlalu formal.

Walt kemudian menukar namanya kepada Mickey dan meletakkannya dalam filem pendek Steamboat Willie, yang ditayangkan pada tahun itu. Ia merupakan kartun pendek animasi pertama yang diberi suara sepenuhnya. Penonton menyukai watak itu.

90 tahun kemudian, Mickey Mouse masih berada di mana-mana. Ia adalah maskot Syarikat Walt Disney, salah satu syarikat hiburan yang paling berkuasa di dunia. Ia turut muncul pada kemeja-T, jam tangan, topi dan hampir semua jenis barangan.

Related image

Mickey telah muncul dalam lebih 130 filem pendek, 10 daripadanya dicalonkan untuk Anugerah Akademi, dan watak kartun yang pertama mempunyai bintang di Hollywood Walk of Fame!

Bersempena sambutan ulang tahun Mickey ke-90, The Walt Disney Company menjalankan pelbagai sambutan di seluruh dunia untuk menghormati Mickey Mouse.

Bagaimanakah Mickey Mouse bertahan selama bertahun-tahun, manakala watak-watak kartun yang lain dengan mudah akan dilupakan?

Menurut Dana Jones, Pengarah Syarikat Pengurusan Jenama dan Kewangan Syarikat Walt Disney Company, ini disebabkan oleh kemampuan Mickey untuk menjaga dirinya sendiri.

“Mickey telah dapat bertahan walaupun masa sudah berubah. Mickey berubah bersama dengan dunia. Orang-orang mempunyai nostalgia dengan Mickey dari masa kanak-kanak mereka, dan ingin memperkenalkannya kepada anak-anak mereka, atau kanak-kanak istimewa dalam kehidupan mereka. Jadi Mickey kekal relevan kerana kitarannya sentiasa berpusing,” kata Jones dalam temuduga.

Pengenalan Mickey kepada dunia adalah pada masa yang bertepatan. Pada akhir tahun 1920-an, dunia sedang mengalami kesan-kesan Great Depression pada tahun 1929. Untuk melepaskan diri dari masalah, orang ramai akan ke pawagam di mana mereka boleh tertawa melihat kartun Mickey Mouse.

Dalam banyak cara, Mickey Mouse adalah watak yang sangat berlapis. Kebanyakan kartunnya cenderung menonjolkan kualiti positifnya, seperti kelucuan dan kebaikannya.

Salah satu pengembaraannya yang paling terkenal, The Brave Little Tailor, menunjukkan keberaniannya di mana Mickey berjaya mengalahkan seekor raksasa dengan hanya bersenjatakan alatan menjahit!

Fakta tentang Mickey Mouse:

  1. Mickey Mouse dicipta secara tidak sengaja. Watak kartun Walt Disney yang pertama adalah arnab yang dipanggil Oswald, Disney kehilangan hak kepada arnab itu pada tahun 1927 dan ia kembali ke papan lukisan.
  2. Mickey Mouse hanya mempunyai empat jari. Walt Disney merasakan bahawa lima jari menyerupai setandan pisang.
  3. Apabila Mickey Mouse pertama kali muncul di layar perak, ia tidak mempunyai suara. Oleh kerana Mickey menjadi fenomena, Walt Disney memutuskan untuk memberikan suara kepadanya. Mickey pertama kali bercakap dalam filem pendek animasi yang dipanggil The Karnival Kid pada tahun 1929. Apakah kata-kata pertama Mickey? “Hot dog!”

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker