Gaya HidupMakan & Minum

Wanita Amerika Dalam Misi Mencari Durian Terbaik

Lindsay Gasik telah tinggal di Malaysia dan merantau di negara rantau ini selama kira-kira enam tahun, tetapi dia masih menerima pandangan tajam dari penduduk tempatan di mana sahaja dia pergi. Tetapi itu bukanlah kerana dia seorang “minah salleh”.

Ini kerana Gasik adalah seorang pakar durian yang membuat lawatan di Malaysia dan sekitar Asia Tenggara untuk mereka yang menggemari raja buah itu dan ingin menikmati pelbagai jenisnya.

Sejak tiba di Asia pada tahun 2012, Gasik hidup sebagai perantau, berpindah dari satu negara ke negara lain dalam misi menjejak durian. Blognya, yearofthedurian.com/blog, mempunyai banyak maklumat mengenai buah-buahan dengan gambar yang menarik untuk dilihat.

American woman is in search of the best durian ever

Semuanya bermula pada tahun 2009 di pameran makanan vegan di kampung halamannya di Central Point di Oregon, Amerika Syarikat.

“Saya beralih ke diet vegan pada tahun 2007 kerana saya mengalami beberapa masalah kesihatan, dan kebetulan terdapat festival vegan di kampung halaman saya dan saya memutuskan untuk mengikutinya.

“Ketika saya sampai di sana, ada bau aneh di festival berkenaan. Saya tidak fikir ia busuk tetapi bau itu bukanlah sesuatu yang pernah saya cuba sebelum ini. Saya tidak tahu apa itu,” katanya.

“Saya bertanya kepada orang-orang mengenainya dan mengetahui bau itu adalah dari buah durian. Orang itu menggambarkannya sebagai buah ‘ajaib’ yang akan mengubah hidup saya. Saya tidak pasti tentang itu, tetapi ia membuat saya sangat ingin tahu tentangnya.”

Dari situlah bermulanya kisah Gasik memburu durian. Dia menemui durian beku di kedai runcit Cina dan mula jatuh cinta dengan rasanya yang berkrim.

“Saya tidak pernah menikmati apa-apa seperti itu. Ia sangat berbeza dan saya perlu memahaminya secara lanjut,” katanya.

Oregon menghadapi kemelesetan ekonomi pada masa Gasik keluar dari universiti dan menyebabkannya tidak dapat mencari pekerjaan. Bapanya mencadangkannya untuk melancong selama setahun sehingga keadaan ekonomi kembali pulih.

“Saya tidak berminat dengan tempat tarikan pelancongan yang biasa, tetapi apabila bapa saya mencadangkan saya untuk melancong, saya memutuskan untuk menjejak buah durian,” katanya.

Gasik mencatatkan kisah perjalanan dan pengalamannya dengan durian di dalam blog yang sepatutnya menjadi jurnal bagi keluarga dan rakan-rakan sahaja.

“Pada suatu hari saya melihat analisis untuk blog saya dan menyedari bahawa saya mendapat kira-kira 1,000 paparan setiap hari. Saya mendapat e-mel dari orang yang bertanya kepada saya tentang tempat yang akan saya lawati dan bertanya kepada saya jika mereka boleh pergi bersama saya.

“Saya menyedari bahawa blog saya adalah sumber untuk orang ramai dan saya fikir ini boleh menjadi tujuan saya,” kata Gasik yang telah mengembara ke 13 negara termasuk Thailand, Singapura, Brunei, Sri Lanka, India, Myanmar, Vietnam, Kemboja dan Filipina,

Blog Gasik kini merupakan sumber yang terkenal untuk peminat durian yang berminat untuk memburu durian terbaik dan mencuba pelbagai jenisnya di negara-negara yang berbeza di sekitar Asia Tenggara.

Gasik mempunyai pengetahuan yang luas tentang raja buah ini dan hasil ini diperolehnya daripada perbualan dengan petani, ahli hortikultur dan peminat durian.

Related image

“Tujuan saya adalah untuk membantu orang mencari durian yang terbaik. Sekiranya anda memberitahu saya anda mahu durian yang manis dan kering, saya akan mencadangkannya untuk anda,” kata wanita berusia 29 tahun itu.

Selain lawatan duriannya, Gasik juga menulis tentang durian dan lawatannya untuk majalah dan laman web dalam talian. Dia turut memberikan penjelasan tentang durian seperti cara memilih buah itu, bagaimana untuk membelahnya dan di mana untuk mencari durian sesuai dengan keinginan selera seseorang.

Pada awal tahun 2018, Gasik menulis sebuah buku, The Durian Tourist’s Guide to Penang, yang memberi tumpuan kepada jenis durian di Pulau Pinang, dengan 65 ladang di negeri itu dan pengenalan secara bergambar untuk 25 jenis durian.- Star2

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button