Bisnes & EkonomiIsu SemasaTempatan

Tiada Lagi ‘Belanja Krismas’ Untuk Kementerian Kerajaan

Kerajaan telah melaksanakan sistem bajet asas sifar (zero-based budget) untuk mengelakkan senario “Belanja Krismas” iaitu situasi di mana kementerian akan menghabiskan duit peruntukan daripada kerajaan sebelum berakhirnya tahun, kata Kementerian Kewangan.

Menterinya Lim Guan Eng berkata bajet asas sifar akan memaksimumkan simpanan dan pulangan, lapor The Star.

Bajet asas sifar adalah kaedah di mana semua perbelanjaan mesti diperjelaskan untuk setiap tempoh baharu. Ia bermula dari “asas sifar” dan setiap perbelanjaan dianalisis berdasarkan sama ada ia diperlukan dan berapa banyak kosnya.

Lim berkata kerajaan mahu memberi keutamaan kepada perbelanjaan untuk perkara-perkara yang diperlukan sahaja.

“Apa yang penting ialah kami tidak mahu (pembelian) dilakukan pada akhir tahun, atau disebut ‘belanja Krismas’, kerana peruntukan yang diluluskan tidak dibelanjakan.

“Apa yang mereka lakukan (kementerian) adalah mereka cuba menghabiskan wang yang diperuntukkan menjelang akhir tahun,” katanya dalam ucapannya penggulungan untuk kementeriannya mengenai isu-isu yang dibawa oleh ahli parlimen semasa perbahasan Bajet 2019.

Related image

Lim berkata perbelanjaan semasa merangkumi gaji, sewa, bil utiliti, kontra barangan dan perbelanjaan penyelenggaraan. Ini tidak seperti dahulu sebelum perbelanjaan disediakan dengan cara tambahan.

Beliau berkata bahawa kerajaan sebelumnya tidak menganggap komitmen sebenar (kewangan).

“Setiap tahun, peruntukan yang disediakan tidak cukup kerana program baru diperkenalkan tanpa melihat keberkesanannya.

“Pada masa yang sama, kerajaan terpaksa menanggung komitmen sebenar kementerian, hutang negara dan perbelanjaan luar belanjawan,” katanya menjawab soalan Ahmad Maslan (BN-Pontian) yang bertanya sama ada Kerajaan sedang menghapuskan sistem bajet berasaskan hasil.

Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker