AntarabangsaIsu Semasa

Jepun Buka Pintu Kepada Pekerja Asing

Kabinet Jepun telah meluluskan draf rang undang-undang untuk membawa masuk lebih banyak pekerja asing kolar biru ke negara itu, dalam langkah untuk menangani kekurangan tenaga kerja yang kronik.

Draf undang-undang itu telah dikritik oleh pembangkang dan ahli parti Perdana Menteri Shinzo Abe, tetapi pemilik perniagaan mengatakan ia sangat diperlukan.

Rang undang-undang itu akan membolehkan warga asing dengan kemahiran dalam sektor yang menghadapi kekurangan yang teruk untuk mendapatkan visa lima tahun, yang tidak akan membenarkan mereka membawa keluarga mereka.

Pekerja asing yang mempunyai kelayakan dan lulus ujian bahasa Jepun yang lebih sukar akan dapat memperoleh visa yang dapat dipanjangkan tanpa batas waktu, yang akhirnya melayakkan mereka mendapat status residen dan akan dapat membawa keluarga.

Abe telah menegaskan bahawa dasar baru itu tidak mewakili dasar imigresen negara yang masih dikawal ketat, lapor FMT.

Jepun hanya akan menerima pekerja asing “yang mempunyai kemahiran khusus dan boleh bekerja dengan segera untuk menangani kekurangan buruh yang serius, hanya dalam sektor yang benar-benar memerlukan mereka”, katanya kepada anggota parlimen.

Tetapi rang undang-undang itu tetap menghadapi kritikan, yang mungkin menjejaskan harapan kerajaan untuk meluluskannya sebelum akhir tahun dan melancarkan visa bermula April.

Terdapat persoalan sama ada kemasukan pekerja asing akan menurunkan upah, bagaimana pekerja akan dimasukkan ke dalam sistem keselamatan sosial Jepun, dan kebimbangan tentang eksploitasi buruh migran.

Antara sektor yang paling memerlukan adalah pertanian, pembinaan, perhotelan atau pelancongan dan kejururawatan.

Kebanyakan pekerja asing berkemahiran rendah di Jepun berada di negara ini di bawah program “latihan teknikal”, yang berulang kali berhadapan dengan tuduhan penyalahgunaan.

Ditanya bagaimana kerajaannya merancang untuk mengintegrasikan pendatang, Abe menolak cadangan itu.

“Tolong jangan salah faham. Kami tidak memikirkan dasar imigresen,” katanya, mengulangi bahawa kebanyakan mereka yang datang di bawah rancangan itu akan tinggal untuk tempoh terhad.

Rang undang-undang itu juga telah dikritik kerana terlalu ringkas dan tidak memberi butiran tentang berapa banyak pekerja yang dirancang untuk dibawa masuk.

Walaupun Jepun mempunyai visa untuk pekerja asing yang berkemahiran tinggi, ia secara tradisinya berhati-hati untuk menerima buruh asing kolar biru, walaupun negara itu telah membuka pintunya pada tahun 1990-an kepada keturunan Amerika Selatan keturunan Jepun.

Pemilik perniagaan telah lama melobi untuk peraturan imigresen yang lebih longgar, dengan mengatakan mereka sukar untuk mencari pekerja di negara di mana pengangguran hanya sekitar 2.5% dan terdapat 165 kekosongan jawatan untuk setiap 100 pencari kerja.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close