AntarabangsaIsu SemasaTeknologi

Gadis 16 Tahun Dilelong Di Platform Media Sosial

Bapanya menerima 500 ekor lembu, dua kereta mewah, dua motorsikal, sebuah bot, beberapa telefon bimbit dan $ 13,800 (RM 57,918) untuk anak perempuannya.

Facebook menerima kecaman kerana membenarkan pengantin perempuan berusia 16 tahun di Sudan Selatan dilelong ke pembida tertinggi di platformnya.

Ia adalah mas kahwin terbesar yang pernah dibayar dalam negara yang dilanda perang saudara, menurut Kerajaan.

Lima orang telah membida gadis itu, termasuk pegawai kerajaan Sudan Selatan berpangkat tinggi, menurut organisasi hak asasi kanak-kanak Plan International.

Siaran pengiklanan gadis tersebut mula dikongsi pada 25 Oktober, tetapi ia mengambil Facebook sehingga 9 November untuk menghapuskan post itu – enam hari selepas dia telah berkahwin dengan pembida tertinggi.

Perkahwinan tersebut telah menjadikannya isteri kesembilan lelaki itu.

George Otim, pengarah Plan International South Sudan, menyamakan lelongan itu seperti pasar hamba dan mengecam Facebook kerana membenarkannya berlaku di platform syarikat itu.

“Penggunaan teknologi seperti ini sama seperti pasar hamba zaman moden,” katanya.

“Bahawa seorang gadis boleh dijual untuk dikahwinkan di laman rangkaian sosial terbesar di dunia pada zaman ini adalah di luar kepercayaan.”

Encik Otim menyeru Kerajaan Sudan Selatan untuk menyiasat dan menggantung pegawai-pegawai yang mengambil bahagian dalam bidaan, sambil menggalakkan gadis-gadis yang dipaksa berkahwin untuk melaporkan kes mereka kepada polis.

Facebook membela langkah keselamatannya dalam satu kenyataan kepada ABC, seorang jurucakap Facebook berkata post tersebut melanggar dasarnya dan diturunkan selepas syarikat mengetahui tentangnya.

“Kami sentiasa memperbaiki kaedah yang kami gunakan untuk mengenal pasti kandungan yang melanggar dasar kami, termasuk menggandakan pasukan keselamatan kepada lebih daripada 30,000 orang dan melabur dalam teknologi,” kata kenyataan berkenaan.

“Mana-mana bentuk pemerdagangan manusia tidak dibenarkan di Facebook.”

Walaupun syarikat berulang kali berkata ia berfungsi sepanjang masa untuk menghapuskan kandungan yang dilarang, mereka tidak memberi jawapan mengapa ia mengambil masa lebih dua minggu untuk menghapuskan post asal itu.

Menurut UNICEF, lebih daripada 50 peratus anak gadis di Sudan Selatan berkahwin sebelum ulang tahun ke-18 mereka, walaupun itu adalah usia minimum untuk berkahwin.

Walaupun Kerajaan Sudan Selatan mengecam amalan perkahwinan kanak-kanak, mereka berkata tidak dapat mengawal norma budaya masyarakat, terutama di kawasan terpencil.

“Anda tidak boleh memanggilnya bidaan seolah-olah ia adalah seperti lelongan, ia tidak bidaan, jika anda melihatnya daripada mata Eropah, anda akan memanggilnya lelongan,” kata jurucakap kerajaan, Ateny Wek Ateny.

“Anda perlu melihatnya daripada mata seorang warga Afrika, kerana ia adalah tradisi beribu-ribu tahun. Tidak ada perkataan untuknya dalam bahasa Inggeris.”

Tahap kemiskinan, konflik, ketidakstabilan, tahap celik huruf yang rendah, dan ketidaksamaan jantina dalam pendidikan telah mendorong perkahwinan kanak-kanak di Sudan Selatan selama bertahun-tahun, menurut kumpulan hak asasi.

Ramai komuniti melihat perkahwinan kanak-kanak sebagai cara untuk melindungi kanak-kanak perempuan dari seks pra-perkahwinan dan kehamilan yang tidak diingini, atau untuk mendapatkan mas kahwin besar seperti lembu.

“Facebook mempunyai tanggungjawab untuk melindungi hak wanita dan kanak-kanak perempuan,” kata Judy Gitau, seorang peguam di Equality Now.

“Mereka perlu meletakkan sumber yang mencukupi untuk memantau apa yang ada di platform mereka.”

Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker