Bisnes & EkonomiIsu SemasaTempatan

3 Isu Utama Yang Dibangkitkan Malaysia Di Persidangan ASEAN

Terdapat banyak mesyuarat yang melibatkan pemimpin Asia Pasifik minggu lalu berikutan Sidang Kemuncak Asean di Singapura dan Sidang Kemuncak Apec di Papua New Guinea.

Dalam mesyuarat di Singapura, para pemimpin Asean bukan sahaja bertemu antara mereka tetapi turut mengadakan dialog dengan China, India, Jepun, Korea Selatan, Amerika Syarikat, Australia dan New Zealand.

Malaysia turut menjadi perhatian utama sejak Tun Dr Mahathir Mohamad kembali dan semua orang seolah-olah mahu mendengar pandangannya, memandangkan statusnya yang lebih tua dan peranannya dalam peralihan kuasa yang luar biasa.

Kekejaman kerajaan Myanmar terhadap Rohingya

Dr Mahathir menjadi tajuk berita utama dengan beberapa mesej yang jelas dan berani. Dr Mahathir menyuarakan isu kekejaman kerajaan Myanmar terhadap Rohingya dengan mengkritik Aung San Suu Kyi kerana “cuba mempertahankan apa yang tidak dapat dipertahankan”.

Hal ini jelas bertentangan dengan amalan negara Asean di mana para pemimpin harus menahan diri dari mengkritik negara anggota lain secara langsung.

Asean harus bebas dari kapal perang besar

Mengenai isu Laut China Selatan, Dr Mahathir memberikan mesej ringkas bahawa cukup untuk menggunakan kapal ronda kecil bagi menangani lanun dan menegaskan lautan sekitar rantau Asean harus bebas dari kapal perang besar. AS tidak boleh menghantar Armada Ketujuh ke kawasan laut di rantau ini.

Persaingan dan konflik antara AS dan China membayangi sidang kemuncak itu. Ketegangan menjadi lebih teruk akibat perang perdagangan yang dimulakan oleh AS ke beberapa negara terutama China yang turut menjadi sasaran utama, serta perebutan berterusan terhadap kehadiran ketenteraan di laut dan udara di rantau ini.

Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong pada akhir sidang kemuncak memberi amaran bahawa negara-negara Asean mungkin suatu hari terpaksa memilih antara Amerika Syarikat dan China, dan dia berharap “masa tersebut tidak perlu berlaku”.

Ketiadaan Presiden Donald Trump pada kedua-dua sidang itu menimbulkan keraguan tentang keupayaan dan komitmennya untuk menjalin kerjasama atau bahkan berinteraksi dengan negara-negara di rantau ini.

Ini secara umumnya dilihat sebagai rangsangan untuk China, yang mana presiden Xi Jinping menghadiri kedua-dua persidangan Asean dan Apec.

Penangguhan Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau 16 (RCEP)

Keputusan terpenting ketika persidangan Asean adalah untuk menangguhkan Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau 16 (RCEP). Singapura sebagai tuan rumah manakala Jepun dan Australia sebagai penyokong utama berharap para pemimpin negara RCEP dapat mengumumkan bahawa “kesimpulan besar” telah dicapai.

Tetapi ia tidak boleh dilakukan. Perjanjian RCEP sukar dilaksanakan kerana negara-negara yang berbeza mempunyai isu sensitif yang berbeza yang mereka pertahankan atau promosikan, dan kompromi sukar diperoleh daripada yang dijangkakan.

Banyak negara mahu tarif pada 90% barang dihapuskan, dengan beberapa tarif yang tersisa ditetapkan pada 5%. Sesetengah negara bimbang industri kecil dan petani mereka akan terjejas atau dilenyapkan oleh import murah.

India, dengan defisit perdagangan yang berjalan pada kadar US $200bil setahun, sangat terdedah, terutamanya untuk import dari China.

Tetapi untuk merumitkan perkara selanjutnya, draf RCEP juga mewajibkan negara-negara untuk mematuhi banyak peraturan yang dianggap terlalu mengikat.

Mengenai pelaburan, peraturan termasuk memberi pelabur asing (termasuk spekulator dana) hak untuk masuk dan diperlakukan seperti warga negara; melarang syarat pelabur seperti pemindahan teknologi; dan membolehkan pelabur asing menyaman kerajaan tuan rumah di tribunal antarabangsa.

Negara-negara maju seperti Jepun dan Australia juga mahu RCEP memaksa ahli-ahlinya untuk mengamalkan undang-undang dan dasar harta intelek yang lebih kuat daripada apa yang diperlukan oleh Pertubuhan Perdagangan Dunia dan untuk menyertai perjanjian yang dikenali sebagai UPOV 1991, yang berpotensi menaikkan kos benih tanaman dan lain-lain input yang digunakan oleh petani.

Malaysia tidak akan bersetuju dengan perjanjian perdagangan yang berat sebelah

Malaysia menimbulkan kebimbangan bahawa peraturan RCEP mungkin menghalang firma domestik daripada berkembang dan tidak mampu bersaing dengan syarikat asing. Ia juga tidak memihak kepada para pelabur untuk mengambil kes-kes tribunal terhadap kerajaan, memohon supaya kebenaran terlebih dahulu diperolehi sebelum kes-kes tersebut dikendalikan.

Memetik laporan Bernama, Dr Mahathir berkata bahawa Malaysia tidak akan bersetuju dengan perjanjian perdagangan yang berat sebelah dan tidak akan menandatangani RCEP jika ia bukan merupakan perjanjian yang adil.

“Kita tidak boleh menerima sesuatu yang munasabah untuk negara-negara lain tetapi tidak munasabah untuk negara kita. Kita mahu mengelakkan konflik timbul di dalam negara sendiri akibat daripada menyetujui idea asing,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close