MalaysiaPolitik

1MDB: Najib Akui Malaysia Ditipu Jho Low

Datuk Seri Najib Tun Razak mengakui bahawa rakyat Malaysia ditipu oleh ahli perniagaan yang kini dalam buruan pihak berkuasa, Low Taek Jho yang juga dikenali sebagai Jho Low, tetapi menuduh bank pelaburan Goldman Sachs, peguam dan juruaudit kerana gagal melindungi kepentingan negara dalam skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Dalam temu bual dengan Sinar Harian, bekas perdana menteri itu ditanya sama ada beliau pernah melihat, dari peringkat awal, kemungkinan Low akan menyebabkan negara kehilangan berbilion ringgit.

“Tindakan mesti diambil jika jelas bahawa dia telah melakukan kesalahan. Pada masa itu kami telah melantik peguam, juruaudit dan Goldman Sachs, sebuah bank pelaburan global yang terkenal.

“Tanggungjawab bank ini dan semua yang lain adalah untuk melindungi kepentingan Malaysia. Sekiranya mereka gagal melindungi kepentingan Malaysia, bagaimana saya tahu?” Kata Najib yang merupakan menteri kewangan dan pengerusi 1MDB pada masa itu.

Beliau menambah bahawa Goldman Sachs, peguam dan juruaudit yang terlibat dalam 1MDB sepatutnya memaklumkan kepada kerajaan bahawa ada “sesuatu yang tidak betul”.

“Mereka secara jelas telah gagal dalam melaksanakan tanggungjawab, contohnya Goldman Sachs. Ini terbukti.

“Sistem yang kami buat untuk melindungi kepentingan kami – bank pelaburan, juruaudit, peguam dan semua, mereka tidak memainkan peranan sebenar mereka,” kata Najib.

Ditanya sama ada ini bermakna beliau kini mengaku bahawa Malaysia telah ditipu oleh Low, Najib menjawab: “Ya, inilah kesimpulan yang boleh kita ambil kira berdasarkan yang kita tahu hari ini.”

Ditanya mengenai hubungannya dengan Low, Najib berkata ahli perniagaan itu menjadi orang yang terpalit dengan pelbagai kontroversi, tetapi pernah menjadi perunding dalam Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA).

Beliau berkata sebelum 1MDB, Low dilihat sebagai orang yang mempunyai hubungan erat dengan Timur Tengah, terutamanya Emiriyah Arab Bersatu dan Arab Saudi.

“Dia membawa pelaburan dengan kerjasama pihak-pihak tertentu, pelaburan ke RHB Bank dari Abu Dhabi Commercial Bank dan beberapa syarikat lain. Dia mempunyai rekod prestasi hubungan dengan UAE dan Arab Saudi,” katanya.

Najib berkata beliau telah melihat dan mengenali Low daripada perspektif itu.

“Jika kita dapat menggunakan pengaruh Jho Low dengan negara-negara ini, kita dapat meningkatkan hubungan ekonomi dan diplomatik dengan mereka,” katanya.

Najib berkata beliau tidak pula mengetahui tabiat peribadi Low.

“Saya hanya tahu kemudian bahawa dia mempunyai kapal layar besar dan kapal terbang serta suka berparti. Tetapi saya tidak terlibat, saya tidak tahu sama sekali apa yang dilakukannya seperti yang kita tahu sekarang.

“Hubungan saya dengannya adalah profesional, kerana saya melihat dia dapat memberikan nilai kepada pelaburan dan meningkatkan hubungan ekonomi dan diplomatik dengan Timur Tengah.

“Tetapi jika dia melakukan kesalahan dan melakukan penyelewengan, dia melakukan menyalahi undang-undang dan tindakan harus diambil terhadapnya,” katanya.

Najib juga menafikan bahawa isu 1MDB merupakan sebab utama kekalahan Barisan Nasional pada pilihan raya umum ke-14 pada bulan Mei lalu.

Beliau berkata ia adalah salah satu daripada banyak faktor, dan walaupun isu ini menjadi tumpuan ramai pengundi bandar, faktor lain mempengaruhi pengundi di kawasan luar bandar.

“Saya tidak menafikan 1MDB adalah faktor utama tetapi ada yang lain, seperti janji manis yang dibuat oleh Pakatan Harapan,” kata Najib.

Pada bulan Mac,2015 bagaimanapun, Najib berkata Low tidak terlibat dengan 1MDB dan semua keputusan dan transaksi dibuat oleh pengurusan dan lembaga pengarah syarikat, yang dipengerusikannya.

“Low Taek Jho tidak pernah bekerja di 1MDB, dan semua keputusan dan urus niaga dibuat oleh pengurusan dan lembaga pengarah syarikat,” kata Najib dalam jawapan bertulis kepada Ahli Parlimen Wangsa Maju Datuk Dr Tan Kee Kwong di Parlimen. – The Star

Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker