AntarabangsaIsu Semasa

Isu Yang Melambatkan Proses Penghantaran Pulang Etnik Rohingya

Pada 30 Oktober, Bangladesh dan Myanmar mencapai persetujuan untuk memulakan penghantaran pulang beratus-ratus ribu orang Rohingya di Bangladesh yang melarikan diri dari tindakan keras tentera Myanmar tahun lepas.

Sejak itu, masyarakat antarabangsa mempunyai pendapat yang berpecah mengenai isu tersebut. Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian (UNHCR) dan kumpulan hak asasi lain mengkritik perjanjian itu.

Jurucakap UNHCR, Andrej Mahecic memberi amaran bahawa keadaan di daerah Rakhine “belum kondusif untuk menerima kepulangan pelarian” dan “proses pemulangan tidak seharusnya dilakukan secara tergesa-gesa.”

Pada 31 Okt, sehari selepas perjanjian penghantaran, 11 orang anggota dari Myanmar melawat Kutupalong di Bangladesh, kem pelarian terbesar di dunia dan penempatan pelarian Hindu dari Myanmar.

Lawatan itu merupakan percubaan untuk bercakap dengan pelarian dan menangani kebimbangan mereka, dan juga untuk memaklumkan dan meyakinkan mereka mengenai rancangan kedua-dua kerajaan untuk memulakan proses penghantaran balik bulan ini.

Semasa lawatan itu, pelarian Rohingya mengemukakan syarat-syarat sebelum mereka boleh kembali ke Rakhine. Mereka menuntut penerimaan Rohingya sebagai kumpulan etnik Myanmar secara rasmi, pemulihan hak kerakyatan penuh, dan penubuhan mekanisme keselamatan antarabangsa untuk melindungi mereka di Myanmar.

Tuntutan lain termasuk pampasan dan ganti rugi untuk nyawa yang hilang, kecederaan dan harta yang dirampas; pembebasan Rohingya yang dipenjarakan di Myanmar dan pengeluaran orang yang tidak bersalah dari senarai pengganas; kembalikan rumah dan tanah asal kepada pelarian; dan mengangkat sekatan terhadap pergerakan dan akses kepada perkhidmatan asas.

Pada masa ini, menurut Dr Nehginpai Kipgen, Prof. Madya dan Pengarah Ekskutif Center for South-East Asian Studies di Jindal School of International Affairs O.P. Jindal Global University, India kepada TheStar, tidak jelas apakah kerajaan Myanmar komited untuk menunaikan tuntutan ini . Sekalipun kerajaan bersedia menerima beberapa tuntutan ini, baik kerana tekanan antarabangsa atau alasan kemanusiaan, tentunya golongan nasionalis negara atau ultranasionalis tidak akan menyokong idea tersebut.

Namun, walaupun terdapat kebimbangan yang dikemukakan oleh agensi pelarian PBB dan kumpulan hak asasi manusia yang lain, penghantaran balik dapat diteruskan jika kedua-dua pihak Bangladesh dan Myanmar memilih untuk berbuat demikian. Pada masa lalu, Bangladesh telah mengatakan bahawa ia tidak akan meletakkan tekanan yang tidak perlu untuk memulangkan semula pelarian.

Myanmar mengatakan bahawa ia telah mengesahkan 5,000 Rohingya yang layak untuk penghantaran pulang dari senarai lebih 8,000 nama yang dikemukakan Bangladesh pada bulan Februari, dan kumpulan pertama yang kembali terdiri daripada 2,000 daripadanya.

Persoalan yang timbul ialah mengapakah kedua-dua negara bersetuju untuk memulakan penghantaran pulang etnik Rohingya apabila agensi pelarian PBB menentang langkah itu?

Dalam hal ini, jelas bahawa kedua-dua negara telah mengalami tekanan yang berbeza.

Myanmar berada di bawah pemerhatian antarabangsa yang lebih besar, terutamanya selepas laporan misi PBB yang dikeluarkan pada bulan September tahun ini yang menggesa penyiasatan dan pendakwaan terhadap pemimpin tentera Myanmar kerana melakukan pembunuhan beramai-ramai, jenayah terhadap kemanusiaan dan jenayah perang.

Laporan PBB juga menyimpulkan bahawa pemenang Nobel tahun 1991 dan pemimpin awam negara Aung San Suu Kyi “tidak menggunakan kedudukan de factonya sebagai ketua pemerintah, mahupun kewibawaan moralnya untuk membendung atau mencegah peristiwa-peristiwa yang berlaku di Rakhine” dan bahawa kerajaannya telah “menjadi dalang kekejaman itu”.

Mungkin Myanmar merasakan tekanan lebih banyak apabila hakim-hakim Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) memberi kuasa kepada ketua pendakwa, Fatou Bensouda, untuk menyiasat kemasukan orang Rohingya secara besar-besaran walaupun Myanmar tidak menjadi negara anggota mahkamah.

Pendakwa ICC berkata penyiasatannya termasuk penyalahgunaan hak asasi, pembunuhan, keganasan seksual, kehilangan paksa, kemusnahan dan rompakan. Inisiatif sedemikian menghantar mesej yang kuat kepada komuniti antarabangsa, terutamanya demokrasi Barat, untuk mengehadkan penglibatan mereka dengan Myanmar, termasuk hubungan ekonomi dan ketenteraan.

Sebaliknya, Bangladesh juga mempunyai tekanan sendiri. Bangladesh adalah negara yang agak kecil dengan sumber yang terhad untuk menampung pelarian yang melebihi satu juta orang.

Perdana Menteri Sheikh Hasina yang memerintah merasakan tekanan daripada pengundi menjelang pilihan raya bulan depan. Hasina ingin menghantar mesej yang tidak jelas kepada pengundi negara bahawa kerajaannya hanya menyediakan perlindungan sementara kepada pelarian Rohingya.

Kerajaan Hasina telah kecewa dengan kerajaan Myanmar dan mengkritik Myanmar kerana menunda proses penghantaran balik. Apabila kerajaan Myanmar bersetuju untuk mengambil balik pelarian, Bangladesh menerima dengan tangan terbuka walaupun menerima kritikan oleh agensi pelarian PBB dan kumpulan hak asasi manusia yang lain.

Memandangkan keadaan Rohingya yang menyedihkan di Rakhine dan ketakutan yang berlarutan serta keengganan pelarian untuk kembali, mungkin proses penghantaran balik perlu ditangguh.

Tambahan lagi, penghantaran pulang yang bermaruah harus dilakukan dengan penglibatan UNHCR dan UNDP, yang mana Myanmar menandatangani MoU pada bulan Jun tahun ini.

Jika penghantaran balik diteruskan mengikut perjanjian, pihak berkuasa Myanmar akan mengeluarkan Kad Pengesahan Negara kepada mereka yang kembali dan meletakkan mereka di landasan untuk mendapatkan kerakyatan penuh.

Tetapi tidak jelas sama ada Rohingya akhirnya akan mendapat kerakyatan penuh. Walaupun mereka diberi kewarganegaraan, tidak jelas sama ada mereka akan diiktiraf sebagai ‘Rohingya’ atau ‘Bengali’.

Walaupun pelarian mahu mereka diiktiraf secara rasmi sebagai ‘Rohingya’, tidak jelas sama ada kerajaan Myanmar akan menerima permintaan sedemikian. Terdapat perselisihan mengenai isu antara kerajaan awam dan tentera, yang masih memegang kuasa politik yang besar.

Persoalan lain ialah sama ada Rohingya atau Bengali, mengikut cara yang mereka akan diiktiraf secara rasmi, akan disenaraikan sebagai salah satu kumpulan etnik di Myanmar.

Untuk melakukan ini, undang-undang kewarganegaraan tahun 1982 perlu dipinda, yang hampir mustahil tanpa sokongan tentera, yang mengambil pendekatan keras mengenai isu itu.

 

Show More

Related Articles

Back to top button