Isu SemasaPolitikTempatan

Bermaknakah Malaysia Baharu Untuk Sabah dan Sarawak?

Jika Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) telah dilaksanakan, Sabah dan Sarawak tidak akan menjadi negeri di Malaysia, sebaliknya menjadi rakan kongsi dengan lebih banyak autonomi daripada negeri-negeri lain dalam Malaysia.

Kedua-dua negeri Borneo itu juga mungkin akan menjadi lebih kaya dan maju daripada sekarang, kerana mereka dijanjikan bahagian yang lebih tinggi daripada pendapatan petroleum mereka.

Tetapi hakikatnya, setelah 56 tahun bersekutu bersama Tanah Melayu, MA63 kelihatan masih mustahil untuk terlaksana.

Walaupun Sabah dan Sarawak menghasilkan 60% petroleum untuk Malaysia yang bernilai RM38 bilion pada 2017, mereka hanya mendapat 5% daripada pendapatan masing-masing. Perjanjian asal?

Sabah akan menerima dua perlima (atau 40%) daripada pendapatan bersihnya sendiri. Sarawak telah dijanjikan geran tahunan yang akan meningkat dari RM3.5 juta kepada RM21 juta lebih empat tahun, dan jumlahnya akan dikaji semula “pada tahun-tahun kemudian” tetapi ia tidak pernah berlaku.

Hari ini, Sabah adalah negeri kedua termiskin di negara ini selepas Kelantan. Kedua-dua Sabah dan Sarawak terus menderita di bawah kekurangan pembangunan, penjagaan kesihatan dan pendidikan.

Bagaimana Perjanjian Malaysia Terbentuk?

Untuk memujuk Wilayah Borneo Sabah dan Sarawak menyertai Malaysia, MA63 termasuk peruntukan untuk memastikan autonomi perkhidmatan awam, kebebasan beragama, dan kawalan imigresen mereka sendiri, sebagai tambahan kepada janji pembangunan.

Sebagai rakan kongsi, mereka yakin bahawa akan ada tinjauan dalam satu dekad untuk memastikan perkongsian itu berjalan seperti yang dirancang. Tetapi mesyuarat tinjauan itu tidak pernah berlaku.

Walau bagaimanapun, apa yang berlaku ialah Akta Pembangunan Petroleum (PDA) yang diluluskan pada tahun 1974, memberikan Petronas hak eksklusif pemilikan ke atas minyak dan gas negara, yang kebanyakannya berasal dari Sabah dan Sarawak.

Negeri pengeluar minyak akan menerima bayaran tunai sebagai balasan, yang berjumlah 5%, dan kadar itu kemudian akan diputuskan oleh “pihak yang berkaitan”.

Walau bagaimanapun, PDA juga menyatakan bahawa Petronas tertakluk kepada kawalan dan arahan Perdana Menteri, yang bermaksud bahawa Perdana Menteri adalah, satu-satunya orang yang boleh mengubah kadar pembayaran dan kadar itu tidak pernah berubah.

Dua tahun kemudian, Perlembagaan Persekutuan telah dipinda. Sabah dan Sarawak, pihak berkepentingan utama dalam Malaysia, melihat pangkat mereka “diturunkan” dari rakan pengasas menjadi negeri ke-12 dan ke-13 di Malaysia.

Peguam Sabah dan bekas ahli majlis tertinggi PKR Ansari Abdullah berpendapat Kerajaan Persekutuan tidak bertanggungjawab sepenuhnya terhadap “penurunan” itu.

“Ia telah diluluskan oleh Parlimen. Anggota Parlimen Sabah pada masa itu sepatutnya membantah. Tetapi kerajaan negeri dan ahli parlimen kami berdiam diri. Begitu juga, Sarawak. Jadi, anda tidak boleh menyalahkan sesiapa tetapi Ahli Parlimen dan kerajaan negeri pada masa itu,” katanya.

Tetapi itu bukanlah satu-satunya pembatasan yang dikenakan oleh Kuala Lumpur untuk menyekat autonomi Sabah dan Sarawak.

Pada tahun 2012, Kerajaan Persekutuan meluluskan Akta Laut Teritorial yang membataskan bidang kuasa Sabah dan Sarawak ke atas perairan mereka hingga tiga batu nautika (5.5km) dari garis pantai, jauh dari kebanyakan medan minyak dan gas.

Malaysia Baharu Untuk Sabah dan Sarawak

Selaras dengan manifesto pilihan raya umum 2018, kerajaan Pakatan Harapan mengumumkan rancangan mereka untuk mewujudkan Jawatankuasa Kabinet Khas untuk mengkaji semula dan mencadangkan langkah-langkah untuk membetulkan status MA63.

Tetapi rancangan ini, walaupun dipuji, bukanlah sesuatu yang baru. Terdapat beberapa jawatankuasa seperti ini pernah ditubuhkan di bawah pentadbiran Barisan Nasional, termasuk Jawatankuasa Kebangsaan 2015, tetapi tiada apa yang berubah.

“Kami sudah kebal dengan janji untuk membetulkan MA63,” kata Lina Soo, presiden Persatuan Aspirasi Orang Sarawak.

Walaupun Malaysia telah makmur dan mengecapi pelbagai nikmat berkat sumbangan minyak Sabah dan Sarawak, kebanyakan penduduk negeri itu terus hidup dalam kemiskinan.

“Masa masih kekal seperti 56 tahun lalu. Hasil minyak belum kembali ke Sarawak. Segala-galanya dikaut oleh Petronas dan Kerajaan Persekutuan untuk membiayai pembangunan besar-besaran di Malaya, tetapi di kawasan luar bandar kami, sekolah-sekolah kami runtuh, anak-anak di sekolah masih juga belajar menggunakan lilin,” kata Soo. – The Star

Show More

Related Articles

Back to top button