AntarabangsaIsu Semasa

Ujian Senjata Baru Korea Utara Gugat Denuklearisasi

Dakwaan Korea Utara pada minggu lalu bahawa ia telah menguji senjata taktikal ultramoden yang tidak dikenalpasti, menonjolkan hasratnya untuk meningkatkan senjata konvensional dalam tenteranya walaupun perbincangan sedang berjalan untuk menamatkan program nuklearnya, kata penganalisis.

Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un menyaksikan ujian senjata taktikal yang baru dibangunkan yang boleh berfungsi sebagai “dinding keluli”, media negara melaporkan pada hari Jumaat, tanpa memberikan butiran senjata itu.

Ini adalah pemerhatian pertama Kim mengenai ujian senjata tahun ini dan boleh merumitkan rundingan nuklear yang sudah terhenti dengan Amerika Syarikat, walaupun Washington dan Seoul mengurangkan penghasilan senjata dalam usaha yang jelas untuk tidak menggagalkan rundingan.

Pakar mengatakan ujian itu adalah sebahagian daripada inisiatif Kim untuk mengalihkan kuasa tentera konvensional daripada hampir 1.3 juta orang tentera kepada senjata berteknologi tinggi.

“Ini seperti reformasi dalam tentera Korea Utara,” kata Choi Kang, naib presiden Institut Asan untuk Pengajian Dasar di Seoul.

Senjata canggih baru mungkin lebih penting jika negara itu meninggalkan sekurang-kurangnya beberapa senjata nuklearnya.

Walaupun pembiayaan pertahanan oleh Seoul dan Washington lebih tinggi, keputusan Pyongyang untuk menambah baik tentera, senjata api dan melancarkan sistem roket (MLRS), menimbulkan ancaman besar kepada sekutunya.

Tentera Korea Utara mempunyai hampir 5,500 MLRS, 4,300 kereta kebal, 2,500 kenderaan perisai, 810 jet pejuang, 430 kapal pertempuran dan 70 kapal selam, menurut penilaian 2016 oleh kementerian pertahanan Korea Selatan.

Pusat Pengajian Strategik dan Antarabangsa berkata minggu lepas ia telah mengenal pasti sekurang-kurangnya 13 pangkalan peluru berpandu yang tidak diisytiharkan di Korea Utara.

Pusat Pemikir yang berpangkalan di Washington juga mengatakan Pyongyang telah membangunkan unit-unit hovercraft untuk 200,000 pasukan khas yang kuat sebagai sebahagian daripada pemacu pemodenan ketenteraan.

Kim telah memodenkan pengeluaran senjata negaranya dan menggantikan senjata dan teknologi lama sejak beliau mengambil alih kuasa pada akhir 2011.

“Industri pertahanan harus membangun dan kita perlu menghasilkan senjata strategik yang kuat dan berdasarkan sains dan teknologi yang canggih,” katanya dalam ucapan Tahun Baharu 2018, merujuk kepada prinsipnya.

Kedua-dua negara Korea bersetuju pada sidang kemuncak bulan September mereka di Pyongyang untuk mengurangkan ketegangan ketenteraan di sepanjang sempadan, dan Korea Utara telah mula menyahaktifkan senjata yang ditempatkan di sepanjang pantai barat, kata kementerian pertahanan Seoul.

Agensi berita Yonhap Korea Selatan melaporkan senjata yang baru diuji adalah model baru MLRS, memetik sumber ketenteraan yang tidak dikenali. Pakar-pakar lain mencadangkan ia mungkin peluru berpandu jarak pendek baru.

Kim Dong-yub, seorang pakar ketenteraan di Institut Pengajian Far Eastern Studies di Seoul, berkata dengan menggunakan senjata moden, Kim dapat meyakinkan para jeneral tentera darat dan orang awam di Korea Utara yang mungkin bimbang tentang masa depan yang bebas nuklear.

“Dengan Kim secara umum mengisytiharkan ekonomi sebagai satu keutamaan baru dan mengatakan bahawa Korea Utara akan melakukan denuklearisasi, ramai di kalangan tentera yang mula ragu dan bimbang,” Kata Kim Dong-yub.

“Jadi, Kim mungkin perlu untuk mendapatkan kepercayaan rakyatnya walaupun ia memberi isyarat negatif kepada pihak luar.”

Show More

Related Articles

Back to top button