Gaya HidupKesihatan

Nak Hidup Lebih Aman? Kurangkan Penggunaan Media Sosial

Penyelidikan terbaru di AS mendapati bahawa mengurangkan masa di platform media sosial seperti Facebook, Snapchat, dan Instagram dapat membantu meningkatkan kesejahteraan hidup.

Dijalankan oleh penyelidik di University of Pennsylvania, kajian baru itu merekrut 143 pelajar di universiti dan meminta mereka untuk menyelesaikan eksperimen yang direka di sekitar Facebook, Snapchat, dan Instagram, tiga laman media sosial yang paling popular dalam kalangan pelajar sarjana.

Setiap peserta diminta melengkapkan kaji selidik untuk menilai mood dan kesejahteraan mereka pada permulaan kajian dan dipantau selama tempoh satu minggu untuk menilai tahap penggunaan media sosial mereka yang biasa.

Mereka kemudian secara rawak dibahagikan kepada dua kumpulan, dengan kumpulan kawalan diminta untuk mengekalkan tahap penggunaan media sosial yang normal, manakala peserta dalam kumpulan lain diminta untuk membataskan masa mereka di Facebook, Snapchat, dan Instagram hingga 10 minit per platform setiap hari .

Penemuan yang diterbitkan dalam Jurnal Psikologi Sosial dan Klinikal, menunjukkan bahawa para peserta yang mengehadkan penggunaannya di ketiga-tiga platform media sosial itu menunjukkan pengurangan ketara dalam kesepian dan kemurungan selama tiga minggu berbanding kumpulan kawalan.

Di samping itu, kedua-dua kumpulan menunjukkan penurunan yang ketara dalam kebimbangan dan ketakutan yang hilang, yang dikatakan para penyelidik dapat disebabkan oleh peningkatan tahap pengawasan diri peserta.

“Menggunakan media sosial yang kurang daripada biasanya akan membawa kepada penurunan yang ketara dalam kedua-dua kemurungan dan kesepian. Kesan-kesan ini sangat ketara ketika mereka mula menjalani kajian itu,” kata pengarang bersama Melissa G. Hunt

“Ia agak ironik. Mengurangkan penggunaan media sosial anda sebenarnya membuat anda merasa kurang kesepian,” katanya, tetapi menjelaskan bahawa penemuan itu masuk akal.

“Beberapa kajian sedia ada berkenaan media sosial menunjukkan terdapat banyak perbandingan sosial yang berlaku. Apabila anda melihat kehidupan orang lain, terutamanya di Instagram, mudah untuk membuat kesimpulan bahawa kehidupan orang lain lebih lebih baik daripada anda.”

Hunt berkata bahawa penemuan itu tidak bermakna golongan berumur 18 hingga 22 tahun harus berhenti menggunakan media sosial sama sekali. Walau bagaimanapun, beliau mengatakan mengehadkan masa di skrin boleh memberi manfaat, walaupun kajian itu tidak menentukan apa had yang terbaik.

“Apabila anda tidak sibuk di media sosial, anda sebenarnya menghabiskan lebih banyak masa untuk perkara yang lebih cenderung menjadikan anda lebih baik dalam kehidupan anda,” kata Hunt.

“Secara umum, saya cadangkan supaya anda letakkan telefon anda dan hidup bersama-sama dengan orang-orang sebenar di sekeliling anda.”

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker