AntarabangsaIsu SemasaTempatan

Militan Abu Sayyaf Cedera Dalam Pertempuran

Seorang sub komander militan Abu Sayyaf, yang menjadi dalang rancangan penculikan di perairan Sabah, dipercayai telah cedera semasa pertempuran senjata dengan tentera Filipina.

Pihak berkuasa kini cuba untuk mengesahkan sejauh mana kecederaan Hatib Hajan Sawadjan berikutan kejadian tembak-menembak yang melibatkan kira-kira 50 orang militan di bawah Hatib dan sub komander Indang Susukan di tempat persembunyian mereka di Patikul, Jolo.

Sumber-sumber risikan serantau berkata bahawa saudara Hatib, yang hanya dikenali sebagai Taha, terbunuh dalam pertarungan 90 minit pada Jumaat lalu.

Operasi ketenteraan itu bertujuan untuk menghapuskan kumpulan militan Abu Sayyaf yang masih hidup di Jolo.

Media Filipina, yang memetik jurucakap Western Mindanao Command (Westmincom) Jurucakap Lt Col Gerry Besana, berkata antara yang kritikal cedera ialah Hatib.

Hatib dilaporkan dibawa oleh pengikutnya dalam pertempuran yang menyaksikan tujuh tentera dan satu militan terbunuh. Sumber ketenteraan mengatakan bahawa sekurang-kurangnya 17 askar cedera.

Tentera sedang melakukan operasi mencari dan menyelamat untuk baki 13 tebusan Abu Sayyaf termasuk dua nelayan Indonesia yang diambil dari perairan Sabah di Semporna pada 11 September.

The Star bulan lalu melaporkan bahawa kumpulan penculik untuk tebusan di selatan Filipina telah menimbulkan ancaman baru ke pantai timur Sabah ketika komander Abu Sayyaf kembali aktif selepas hampir dua tahun diburu.

Beberapa sub komander teratas, yang dipercayai terbunuh pada 2016 akibat perang melawan Abu Sayyaf di kubu pulau Jolo yang dijalankan oleh Presiden Filipina Rodrigo Duterte termasuk Susukan, telah muncul semula.

Kumpulan Susukan bertanggungjawab atas penculikan sepupu Tung dari Negeri Sembilan pada tahun 2012, Chang An Wei, rakyat Taiwan yang diculik di pulau Pom Pom pada tahun 2013 dan Bernard Then, yang merupakan satu-satunya rakyat Malaysia yang dipancung oleh Abu Sayyaf.

Sumber-sumber perisikan serantau mengatakan bahawa Susukan sedang bekerjasama dengan Hatib untuk melakukan penculikan baru dan para pemimpin politik Filipina mengatakan Undang-undang Organik Bangsamoro (BOL) membiayai mereka.

BOL ialah sub-negeri majoriti Muslim di Filipina yang akan menggantikan Wilayah Autonomi Islam Mindanao.

Para panglima perang, melalui sub komander Abu Sayyaf – telah dibiayai sehingga 1.7 juta peso (RM170,000) untuk dua kumpulan penculik untuk menjalankan penculikan di perairan pantai timur Sabah.

Sumber itu berkata salah satu daripada kumpulan itu – dengan kira-kira lapan lelaki bersenjata yang diketuai oleh Amah Ullah @ Suraka – cuba menargetkan bot tunda kelapa sawit di perairan Tambisan di Lahad Datu pada 10 Ogos tetapi gagal selepas pasukan keselamatan Malaysia datang ke tempat kejadian.

Suraka kemudiannya dibunuh oleh tentera Filipina tetapi satu lagi kumpulan di bawah Salip Murah dipercayai menjadi dalang penculikan dua orang anak kapal nelayan Indonesia dari Pulau Gaya di Semporna.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker