Bisnes & EkonomiIsu SemasaTempatan

Pendanaan Awam Bukan Skim Pemilikan Kediaman

Skim pendanaan awam (crowdfunding) hartanah yang merupakan alternatif kepada pinjaman bank dalam membiayai pembelian kediaman adalah satu bentuk pelaburan dan bukan skim pemilikan rumah.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Cagamas Bhd Datuk Chung Chee Leong berkata: “Saya tidak menentang pendanaan awam. Ia boleh memberi manfaat kepada sesetengah orang dan ada ruang untuk pelaksanaan jenis pembiayaan ini.

“Tetapi pembeli mesti tahu bahawa pendanaan ini akan menjadi satu bentuk skim pelaburan dan bukan sebenarnya membeli rumah.”

Chung berkata dalam gadai janji bank tradisional, pembeli mengunci harga tetapi dalam crowdfunding, seperti yang dilancarkan oleh Edge Media Group, pembeli perlu membayar 80% daripada harga pasaran ketika itu lima tahun selepas pembayaran awal sebanyak 20%.

“Seorang pembeli mesti bertanya kepada dirinya sendiri, jika kadar faedah naik, apakah senario itu? Jika terdapat penurunan harga, apakah senario itu? “Kata Chung.

Beliau berkata sama ada ini akan membincangkan pemilikan rumah adalah satu lagi soalan.

Chung berkata selain daripada gadai janji bank tradisional, crowdfunding adalah alternatif lain, tetapi sangat khusus.

Di samping kedua-dua bentuk pembiayaan, bentuk pembiayaan lain yang termasuk pembelian rumah termasuk amanah hartanah, amanah gadai janji, pinjaman atau amanah pelaburan hartanah (REIT).

Pengarah Institut Penyelidikan Khazanah, Suraya Ismail berkata bentuk pendanaan baru yang dijalankan oleh kumpulan Edge perlu ditambah baik, dan cadangan pelaksanaan yang dikemukakan oleh kerajaan perlu dipertimbangkan dengan teliti.

“Apabila anda memiliki rumah bersama dengan majlis tempatan, masuk akal untuk majlis itu untuk memastikan anda mendapat kelebihan. Tetapi melalui crowdfunding ini, anda mahu bekerjasama dengan pelabur yang mementingkan modal? Ia adalah satu skim yang akan mendorong kenaikan harga,” kata Suraya.

Itulah sebabnya mengapa idea crowdfunding ini adalah yang pertama di dunia. Beliau berkata ia adalah satu skim untuk golongan atas 20% dan bukan untuk pembeli rumah kali pertama.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng ketika membentangkan Bajet 2019 pada 2 Nov mengatakan idea ini merupakan platform pertama di dunia dan akan bermula tahun depan walaupun menerima reaksi bercampur-campur dari pelbagai pihak.

Sekiranya berjaya, skim tersebut dapat membantu pemaju meningkatkan jualan dan mengurangkan inventori semasa. Walau bagaimanapun, terdapat lebih banyak ketelusan terhadap risiko yang ditanggung oleh setiap pihak.

Di bawah skim ini, pembeli akan dapat memperoleh harta terpilih dengan 20% daripada harga premis.

Baki 80% akan ditanggung oleh pelabur berpotensi yang membiayai pembelian sebagai pertukaran untuk nilai penghayatan yang berpotensi dalam tempoh tertentu.

Menurut Pusat Maklumat Harta Nasional, terdapat 29,227 unit kediaman yang tidak terjual di Malaysia pada separuh pertama 2018, bernilai RM17.24 bilion.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close